PROMJENE NA POLITIČKOJ SCENI U BiH Dvije od tri vladajuće stranke s nacionalnim predznakom izgubile u velikim gradovima

Prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini vidljivo je da su dvije od tri vladajuće stranke s nacionalnim predznakom izgubile u velikim gradovima kao što su Sarajevo i Banja Luka.

Time je došlo do promjene na političkoj sceni u toj zemlji, a da to nisu tektonske, ali su važne promjene naglasio je i Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA).

On je priznao poraz svoje stranke u utrci za pozicije načelnika u tri od četiri općine u sastavu grada Sarajeva.

Oporbena koalicija koja se sastoji od SDP-a BiH, Naše stranke (NS) te Naroda i pravde (NiP) preuzela je vlast u još nekim općinama Sarajevske županije. Inače, to su bile “neosvojive utvrde” SDA.

Taj oporbeni blok prvi put je uspostavljen uoči ovogodišnjih lokalnih izbora, a da je to bio pravi potez dokaz je što je dobio načelničke pozicije u 11 općina. SDA je zadržala ili dobila vlast u 30 općina, no među njima nema niti jednog većeg grada jer je u Zenici novi mandat dobio dosadašnji gradonačelnik Fuad Kasumović kao neovisni kandidat.U Tuzli je gradonačelnikom ostao SDP-ov Jasmin Imamović, a u Bihaću je još jedan mandat izborio neovisni Šuhret Fazlić.

Izetbegović je ipak inzistirao na tvrdnji da unatoč pretrpljenim porazima njegova SDA ostaje “najjačom strankom u zemlji”.

Milorad Dodik je potvrdivši nevoljko poraz u Banjoj Luci rekao kako to za njega “nije mali udarac”, a Banjolučanima je zamjerio da “nisu bili fer” prema njegovom kandidatu za gradonačelnika Igoru Radojičiću naglašavajući koliko su SNSD i on osobno uložili u taj grad.

“Netko je ovdje igrao pokvareno”, smrktnut je rekao Dodik nenaviknut na poraze. Najavio je kako SNSD ipak neće voditi politiku sukobljavanja s novom gradskom vlasti u Banjoj Luci na čijem će čelu ubuduće biti mladi Draško Stanivuković iz Partije demokratskog progresa (PDP).

Stanivuković koji je i zastupnik u Narodnoj skupštini RS često se verbalno sukobljavao s Dodikom.

Dodik je potvrdio kako je izbore izgubio i SNSD-ov kandidat za načelnika Bijeljine, drugog najvećeg grada u RS gdje je pobijedio kandidat Srpske demokratske stranke (SDS)

“Naravno da nas boli (izgubljeno) mjesto gradonačelnika”, istaknuo je Dodik optužujući koalicijske partnere da su ga izdali. Ustvrdio je kako unatoč tome SNSD ostaje najjača stranka u RS jer sada ima vlast u 41 općini što je jedna više nego do sada.

Na kraju je Dodik sam sebe usporedio s Winstonom Churchilom podsjetivši kako je i on izgubio izbore 1945. iako je bio jedan od vođa pobjedničke koalicije u ratu.

Veće promjene izostale su jedino na područjima s hrvatskom većinom jer je HDZ BiH zadržao vlast u većini općina u kojoj je i do sada.

Najveća stranka s hrvatskim predznakom prema podacima koji su bili dostupni u noći nakon izbora vlast je izgubila jedino u Tomislavgradu, a nije je uspjela osvojiti u Rami koja je nedostižni cilj za Dragana Čovića već četvrti izborni ciklus jer tamo suvereno vlada Jozo Ivančević iz HDZ 1990.

Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) na lokalnim izborima sudjelovalo je 50 posto od 3,2 milijuna registriranih birača.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI