PROROK KRVAVE PUSTINJE’: Sin legendarnog borca upozoravao na talibane, a sada je vođa otpora: Radije bih umro nego da se predam!

Wochit/ Reza/Getty Images

Lider afganistanskog pokreta otpora Ahmad Shah Massoud, obećao je da se nikada neće predati talibanima, no da je otvoren za pregovore.

“Radije bih umro nego se predao”, rekao je u intervjuu koji je objavio francuski tjednik Paris Match.

Massoud, sin jednog od glavnih vođa otpora Sovjetima u Afganistanu 1980-ih, povukao se u rodnu dolinu Pandžšir sjeverno od Kabula.

Tvrdi da se tisuće muškaraca pridružilo njegovom pokretu Nacionalnog otpora u dolini koja nikada nije pala u ruke Sovjeta tijekom invazije sovjetskih snaga 1979. godine ili talibana tijekom njihovog prvog perioda na vlasti od 1996. do 2001. godine.

Massoud je ponovo apelirao na podršku stranih lidera, uključujući francuskog predsjednika Emanuela Macrona te izrazio ogorčenje zbog odbijanja njegovog zahtjeva da dobije oružje neposredno prije pada Kabula ranije ovog mjeseca.



“Ne mogu zaboraviti povijesnu grešku onih od kojih sam tražio naoružanje. Oni su to odbili. A ovo oružje – artiljerija, helikopteri, tenkovi američke proizvodnje – danas su u rukama talibana”, izjavio je Massoud. Dodao je, međutim, da je otvoren za razgovore sa talibanima i izložio je smjernice mogućeg sporazuma.

“Možemo razgovarati. U svim ratovima ima razgovora. I moj otac je uvijek razgovarao sa svojim neprijateljima”, poručio je.

Upravo je Massoud još u ožujku za France24 upozorio da će naprasni odlazak američkih snaga iz Afganistana dovesti do građanskog rata. Tada je osudio i dogovor koji su 2020. sklopili talibani i administracija Donalda Trumpa, nazvavši ga pogreškom jer je iz njega isključena afganistanska vlada, što je potpuno uništilo ravnotežu moći i pregovora u zemlji.

 

Tada je rekao i da bi, ako SAD brzo odluči povući svoje snage, Afganistan mogao pasti u ‘kaos, nasilje i građanski rat’. Izjavio je i da se zalaže za prijedlog američkog državnog tajnika Anthonya Blinkena o formiranju tranzicijske vlade koja će zemlju odvesti u izbore.

Kritizirao je i sada odbjeglog predsjednika Ashrafa Ghanija i njegovo odbijanje da prihvati takvu vlade, rekavši da se samo drži moći te da bi trebao odstupiti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI