PROSVJED PROTIV VLADE, EU-a i NATO-a U PRAGU: Deseci tisuća Čeha iskazali nezadovoljstvo upravljanjem energetskom krizom

Foto: Screenshot/Twitter

Nekoliko desetaka tisuća Čeha u srijedu se okupilo u Pragu kako bi prosvjedovali protiv vladinog upravljanja energetskom krizom te članstva zemlje u NATO-u i Europskoj uniji.

Prosvjede na glavnom praškom trgu na nacionalni praznik organizirale su krajnja desnica i  komunisti, a policija je procijenila da je na njemu bilo nekoliko desetaka tisuća ljudi, u usporedbi s prosvjedom od 3. rujna kada ih je bilo 70 tisuća.

Skupina koja je organizirala događaj, imena “Češka Republika na prvom mjestu!”, protivi se članstvu u EU-u i NATO-u i poziva da država bude vojno neutralna.

Prosvjednici su nosili natpise poput “završite komediju”, a mnogi su nosili češke zastave, prenosi Reuters.

Na prosvjedu je 53-godišnji Pavel Nebel rekao: “Ova vlada je anti-češka. Ona samo služi Bruxellesu, američkoj moći i NATO-u. Ona ne mari za češke građane”.



Inače, Češka, između ostalog, ima problema i s migrantskom krizom. U ponedjeljak je ministar unutarnjih poslova Vit Rakusan na konferenciji za novinare izjavio kako će Češka vlada privremeno obnoviti kontrolu granice sa Slovačkom zbog pojačanih nezakonitih migracija.
“Ove je godine granicu nezakonito prešlo 1.200 posto više ljudi, većinom iz Sirije. To što gledamo ove godine još nismo imali prilike vidjeti. Od početka 2022. policija je pritvorila 11 tisuća ilegalnih migranata. Posrijedi su tranzitne migracije, velika većina tih ljudi želi u Njemačku. To je izazvalo nervozu i na njemačkoj strani granice”, zaključio je Rakusan.
Facebook Comments

Loading...
DIJELI