PROSVJED RODITELJA NJEGOVATELJA: Žive na rubu siromaštva, traže veće plaće

Jakov Prkic/Cropix

Roditelji njegovatelji djece s invaliditetom prosvjedovat će danas pred Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, s kojeg će zatražiti regulaciju radnog odnosa uz najmanju mjesečnu plaću od 4000 kuna.

Roditelji će, najavljuju, s prosvjeda upozoriti na neodrživost sadašnje situacije, socijalnu izolaciju i život na rubu siromaštva s 2.500 kuna mjesečne naknade, navodi se u zajedničkoj izjavi roditelja koju je medijima proslijedila Udruga Sjena.

Tražit će da se prava i obaveze njegovatelja urede Zakonom o njegovateljima, koji bi morao biti odvojen od Zakona o socijalnoj skrbi.

Zahtijevaju da status njegovatelja bude reguliran kao radni odnos po svim zadanim smjernicama Zakona o radu tako da bi njegovatelj imao pravo na plaću, a ne naknadu, kao što to sada stoji u zakonu.

Tražit će i najmanju mjesečnu plaću od 4.000 kuna, uz opasku da bi donekle primjerena mjesečna plaća trebala iznositi 5000 kuna.Sukladno traženju izjednačenja statusa njegovatelja s pravima iz Zakona o radu, smatraju kako se mora naći zakonski okvir koji bi i u praksi dopustio njegovateljima bolovanje i godišnji odmor.

Ako je njegovatelj roditelj ili član uže obitelji, traže da on u slučaju smrti njegovane osobe ima pravo na šest mjeseci plaćenog dopusta tijekom kojega će se integrirati u društvo i steći vještine potrebne za vraćanje na tržište rada.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI