Prosvjed za Uljanik: ‘Dosta ste privatizirali, ne damo Pulu!’

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Prosvjedu se nisu odazvale sindikalne organizacije unutar Uljanik Grupe, koja sutra održava izvanrednu skupštinu

U četvrtak se u večernjim satima na Pulskoj Portarati okupilo nekoliko stotina prosvjednika na prosvjedu nazvanom “Ne damo Uljanik, ne damo Pulu!” u organizaciji Inicijative za obranu Uljanika.

Iskazali su svoje nezadovoljstvo trenutnim stanjem u tvrtki, koja je nositelj industrijske proizvodne regije. Prosvjedu se nisu odazvale sindikalne organizacije unutar Uljanik Grupe, koja sutra održava izvanrednu skupštinu, na kojoj će se odlučivati o dokapitalizaciji brodogradilišta. Prije nekoliko dana objavili su kako prosvjed ne podržavaju te kako nisu bili ni pozvani.

Organizatori skupa, Goran Matić i Željko Marković, tvrde kako su sindikati bili pozvani, piše Jutarnji list.

Nije istina da nismo zvali sindikate koji djeluju unutar Uljanika na skup kako smo mogli čuti u medijima. Unatoč višekratnim pozivima zadnjih tjedana na dijalog kao i nedavnom pozivu da se na prosvjedu obrate svojim članovima, radnicima, stanovnicima Pule i cijele zemlje s jasnom vizijom ujedinjene borbe za budućnost Uljanika iza koje možemo zajedno stati, rame uz rame, ruku solidarnosti su odbili. Ali drago nam je da su konačno sjeli za isti stol”, kazao je Matić.

Dodali su kako prosvjedom žele dokazati kako se Pula i Istra protive daljnjem razaranju Uljanika.



Ne želimo Pulu kao pusti turistički resort”, poručili su prosvjednici.

Prosvjedujemo i protiv sustava u kojem nas se “ništa ne pita”! Imamo puno pravo, pa i obvezu, pokazati da želimo drugačiju, pravedniju i demokratskiju Pulu, Istru, Europsku uniju! Po prokušanom receptu “uništi, pa prodaj” Uljanik bi zajedno s Pulom, iz višetisućljetnog ponosnog i prkosnog grada bio pretvoren u jeftinu turističku destinaciju s uništenom brodogradnjom i potplaćenim, sindikalno nezaštićenim i obespravljenim konobarima, čistačicama i lučkim radnicima. Interesne grupe povezane s upravom Uljanika i potencijalni investitori već napeti kao puške čekaju da, nakon kada je skupštine dioničara, ulete u vlak zvan “restrukturiranje” i podijele plijen na ruševinama slavnog Uljanika”, izjavio je Marković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI