PROSVJED ŽELJEZNIČARA U ZAGREBU: Evo zašto prosvjeduju i što žele spasiti

Screenshot/N1

Željezničari prosvjeduju u Zagrebu zbog izdvajanja Pružnih građevina iz HŽ Infrastrukture u Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP). Prosvjed se održava u organizaciji Sindikata hrvatskih željezničara (SHŽ).

Upozoravaju kako najveća građevinska tvrtka u Hrvatskoj, sa 1400 radnika dobavljačima duguje oko 50 milijuna kuna, pa joj prijenosom u CERP prijete blokade. SHŽ pritom proziva direktora HŽ Infrastrukture Ivana Kršića jer se pripreme ne obavljaju prema planu.

“Iznos planiran za održavanje pruga u razdoblju od četiri godine smanjen je s milijardu kuna na 460 milijuna kuna, zbog čega će nastaviti propadati pruga, a propast će i Pružne građevine”, ističu u Sindikatu hrvatskih željezničara (SHŽ).

Tvrde da Pružne građevine neće moći plaćati najam za korištenje nekretnina koje pripadaju HŽ-u, kao što neće moći financirati ni restrukturiranje i zbrinjavanje radnika.

Iz SHŽ-a upozoravaju da Pružne građevine dobavljačima duguju oko 50 milijuna kuna, pa postoji realna opasnost da vjerovnici prije ili odmah po njihovu izdvajanju u CERP posegnu za blokadama i tvrtku odvedu u stečaj.



U SHŽ naglašavaju kako su Pružne građevine jedina domaća tvrtka sposobna za gradnju i obnovu željezničkih pruga i zahtijevaju: podmirenje svih dugova Pružnih građevina prema dobavljačima, da HŽ infrastruktura preuzme dio poreznog duga PG-a, da se nekretnine HŽ-a koje koriste Pružne građevine unesu u vlasništvo PG-a te da se nakon izdvajanja u CERP Vlada obveže da će izdati kreditno jamstvo za obnovu mehanizacije PG-a.

Predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač rekao je za HTV kako se sindikat pribojava stečaja. Najveći problem je što je upropaštena cijela željeznica, te se s ovakvim prugama ne može dalje.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI