PROSVJEDI ISPRED ZATVORA U ZAGREBU, TRGOVAČKOG SUDA U SPLITU… Evo zašto su ljudi nezadovoljni i što zamjeraju

Foto: Screenshot Index

Za ulaz u javne i državne ustanove od utorka su obvezne covid potvrde. Njima se dokazuje je li netko cijepljen ili je prebolio covid-19 ili je pak negativan. Nacionalni stožer civilne zaštite time žele dodatno zaštiti zdravlje građana, potaknuti ih na cijepljenje i osigurati dostupnost zdravstvenog sustava.

Ipak, nisu svi za uvođenje covid potvrda, a protiv te odluke pobunili su se diljem Hrvatske. Protiv uvođenja covid potvrda pobunili su se i neki zaposleni u zatvoru u Zagrebu jer ne pristaju na testiranja i pokazivanje covid-potvrde prilikom dolaska na posao.

Ispred Trgovačkog suda u Splitu okupilo se desetak djelatnika koji tvrde kako ne žele dati svoje zdravstvene podatke na uvid jer smatraju da je to kršenje GDPR-a, piše Slobodna Dalmacija.

“Mi nemamo obavezu to pokazati. Ne radi se o tome tko što ima, ili tko je što napravio, ili nije, nego jednostavno to je pitanje protuzakonito i protuustavno. Mi smo ovdje manje-više pravnici i radimo u pravosudnom tijelu, prema tome bilo bi pljuvanja po samima sebi i pravosuđu kada bismo napravili nešto pod prinudom i ucjenom, a što je protuzakonito i protuustavno”, rekla je Višnja Rakić, upraviteljica zajedničke sudske pisarnice na Trgovačkom sudu u Splitu.

Kako se ističe, oni nisu protiv cijepljenja ni testiranja, ali jesu protiv neovlaštenog baratanja njihovim podacima.



Unatoč prosvjedu, ona ističe kako do “kolapsa u sustavu neće doći”.

Protiv obveznih covid potvrda u utorak ujutro prosvjeduje se i u Splitu i to ispred policijske postaje, objavio je javlja Dalmatinski portal. Tamo se okupilo desetak prosvjednika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI