PROSVJEDI PROTIV COVID POTVRDA NE PRESTAJU: U Splitu pjevaju ‘Ustani bane’, stigli i posebni gosti!

Foto: Josip Regović/Pixsell

I večeras se diljem Hrvatske nastavljaju prosvjedi zbog šireg uvođenja covid potvrda koje će od 15. studenoga biti obavezne u svim javnim i državnim službama. Prosvjed je ponovno održan na Markovu trgu u Zagrebu, na kojem se nalaze sjedište Vlade i Hrvatskog sabora.

Prosvjednici su se okupili i u Šibeniku. Tijekom mirnog prosvjeda građani su prošetali do katedrale Svetog Jakova, gdje su paljenjem svijeca i lampiona pokazali protivljenje širem uvođenju Covid potvrda.

Na splitskom Narodnom trgu, popularnoj Pjaci ponovno se održava  se novi prosvjed protiv mjera zbog koronavirusa.

Pred Starom gradskom vijećnicom upalili lampione kako bi iskazali nezadovoljstvo sa širom upotrebom Covid potvrda koju je najavio Nacionalni Stožer civilne zaštite, javlja Slobodna Dalmacija.

Okupljeni pjevaju ‘Ustani bane’ i plješću a okupio se popriličan broj ljudi. Prosvjedu su se pridružili i splitski bajkeri koji su defileom pružili podršku prosvjednicima protiv covid mjera. Prosvjed su nazvali “Bukom motora protiv šutnje o slobodi”.



Bikeri su krenuli sa splitskog gradskog groblja Lovrinac i kako su rekli da bi bili potpora prosvjedima protiv kršenja ljudskih sloboda i uvođenju obveznog cijeplje čime se, navode, ograničavaju osnovna ljudska prava na život i rad.

“Dobra večer, slobodni ljudi”, rekla je govornica Tina Perić pokraj koje stoji muškarac koji drži sliku Isusa. Nakon toga su prosvjednici počeli vikati “izdaja, izdaja”.

Perić je zatim pozdravila motoriste, a nakon toga su prosvjednici počeli pjevati “Zovi, samo zovi” i “Marjane, Marjane”.

“Mnogi od vas imaju bake i djedove, majke i očeve, koji su u ovom trenu marginalizirani. Danas ih zatvaraju u domove, ucjenjuju ih. Prvo su bile maske, onda je došla prva doza, nakon prve doze druga doza, sad treća doza, a u pripremi je osam doza”, kazala je Perić.

Nakon što su se izmjenili govornici mikrofon je preuzeo i jedan svećenik.

“Moj se stav nije promijenio od zadnjeg govora u kolovozu kad sam rekao da se neću cijepiti. To je moj konačni stav i ove mjere su to samo potvrdile”, rekao je na početku.

“Zaposlenik sam na fakultetu i vjerojatno ću izgubiti u posao kao i vi. To je jedno moralno silovanje u tijeku, kao ono što se događalo u Vukovaru za vrijeme rata, ja na to ne mogu pristati”, rekao je, a prosvjednici su počeli vikati “Vukovar, Vukovar”.

“Oni se boje naroda jer imaju nečistu savjest, to su sotonska posla. Ovo je tek početak borbe, borba je pred nama. Moramo biti skupa i moramo se skupa boriti za svoja prava protiv ovoga bezakonja”, kaže svećenik.

Šetnjom od Poljane do Katedrale sv. Jakova i paljenjem svijeća pedesetak Šibenčana i večeras je mirno prosvjedovalo protiv uvođenja covid potvrda.

Podsjetimo, građani su i jučer izašli na ulice, a svijeće su palili ispred zgrade Županije na rivi prosvjedujući tako protiv najave da od 15. studenog covid potvrde postaju obavezne u svim javnim i državnim službama za zaposlenike i građane.

 

Prosvjed protiv  građana pod nazivom “Svjetlom protiv tame” održao se i ispred požeške Katedrale sv. Terezije Avilske.

Prosvjed je usmjeren ka COVID mjerama koje donosi Stožer civilne zaštite, a odvija se u isto vrijeme u većini hrvatskih gradova, javlja portal 034.

Okupljeni Požežani su nosili lampione, rekavši da je to “simbolično svjetlo protiv tame” u koje nas, kako tvrde, uvode covid-potvrde te su lampionima na tlu napisali “NE”.

Prosvjedi će se nastaviti i dalje svakoga dana u isto vrijeme kako u Požegi, tako i u ostalim gradovima.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI