PROTJERANI RUSKI DIPLOMATI: Iz Belgije i Nizozemske moraju otići njih 38, iz Češke jedan te Irske četvero

Foto: Pixabay/Ilustracija

Vlade Nizozemske i Belgije odlučile su protjerati ukupno 38 ruskih diplomata za koje smatraju da su se bavili špijunažom.

Nizozemske sigurnosne službe smatraju da se 17 diplomata bavilo špijuniranjem, rekao je ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra. Belgija je protjerala 21 ruskog diplomata zbog špijuniranja i prijetnje sigurnosti, reklo je ministarstvo vanjskih poslova za Reuters.

Hoekstra je rekao kako su ti diplomati koristili diplomatski status za prikupljanje informacija, a ruski veleposlanik pozvan je u ministarstvo i obaviješten o tom potezu.

Protjerani diplomati iz Belgije radili se u ruskom veleposlanstvu u Bruxellesu i konzulatu u Antwerpu. Bili su akreditirani kao diplomati, ali su bili umiješani u “špijunažu i operacije utjecaja”, napisala je na Twitteru belgijska ministrica vanjskih poslova Sophie Wilmès.

Još neke zemlje najavile su protjerivanje ruskih diplomata. Irska je u utorak najavila protjerivanje njih četvorice, uz obrazloženje da njihove aktivnosti “ne odgovaraju međunarodnim standardima diplomatskog ponašanja”.



Češka je protjerala jednog člana diplomatskog osoblja ruskog veleposlanstva u Pragu, priopćilo je u utorak češko ministarstvo vanjskih poslova.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI