PROTUKANDIDATI USPJELI PRONAĆI NAJSLABIJU TOMAŠEVIĆEVU TOČKU?: Vidljiva je i u njegovu sloganu

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Puna dva desetljeća zagrebački gradonačelnik Milan Bandić vladao je Zagrebom, noseći na svojim plećima titulu jednoga od najmoćnijih političara u državi. Bandićeve ambicije prekinula je iznenadna smrt koja je zaustavila njegovu borbu za sedmi uzastopni mandat na čelu hrvatske metropole.

U svim je svojim mandatima Bandić gradskoj politici pristupao strateški kao prvi komunalac Grada Zagreba koji blatnim cipelama stiže tamo gdje drugi nikada nisu niti kročili. Znao je Bandić kako pobjeđivati na lokalnoj razini, no na onoj nacionalnoj sreća ga ipak nije previše mazila.

Bezuspješno je u više navrata pokušavao postati ‘gradonačelnik cijele Hrvatske’, ali i predsjednik države, no na koncu se uvijek vraćao svojem Zagrebu, gdje se trenutno vode ozbiljne borbe u kojima se traga za Bandićeva nasljednika.

Prema svim relevantnim anketama najizgledniji kandidat za Bandićeva nasljednika je Tomislav Tomašević, kandidat plaftorme Možemo koji je dobar dio svoje kampanje bazirao baš na kritikama pokojnog gradonačelnika.

Bez obzira na taj kritički pristup nije nemoguće pronaći i pokoju dodirnu točku među ovom dvojicom rivala. I Tomašević je baš poput Bandića svoju političku karijeru otpočeo u Zagrebu, osebujan je i netipičan političar, ali i političar kojemu se lijepe velike ambicije, jedna od njih jest i ona da bi nakon lokalnih izbora mogao postati premijer.



Ambicija je to koja bez obzira na Tomaševićevu trenutno popularnost ne zvuči previše realnom. Prije svega Hrvatskom nikada nije vladao nitko od lokalnih političara, a usto, za takvu vrstu ambicije ipak treba imati nešto izgrađeniju stranačku infrastrukturu, to je na svojoj koži u više navrata svjedočio pokojni Bandić.

Iako će izvori bliski Tomaševiću reći kako su glasine o njegovoj premijerskoj ambiciji tek podmetanja protukandidata, a on papagajski ponavlja kako ga zanima samo Zagreb iz slogana platforme Možemo da se naslutiti kako im je cilj za tri godine na čelu države imati svojeg premijera.

Najave tog tipa uoči lokalnih izbora za Zagreb po ambicioznog Tomaševića mogle bi biti kontraproduktivne bez obzira na veliku prednost koju prema anketama ima, a da je tome tako vidljivo je i iz niza predizbornih sučeljavanja u kojima su ga protukandidati prozivali baš zbog tih ambicija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI