PROTURJEČNE PORUKE IZ BRUXELLESA! EU poziva Izrael da se suzdrži od korištenja smrtonosne sile kao odgovor na palestinske napade, ali je ‘užasnuta gnusnim terorističkim atentatom na ljude pred sinagogom’

Foto: Guliver/AP Photo/Virginia Mayo

Šef europske diplomacije Josep Borrell pozvao je Izrael da ne koristi smrtonosnu silu kao odgovor na palestinske napade u petak i subotu u kojima je ubijeno sedam i ranjeno 12 ljudi, osim u “krajnjoj nuždi”.

Dvoje ljudi je danas ranjeno u pucnjavi u novom napadu u Istočnom Jeruzalem, objavila je prijepodne izraelska policija i okvalificirala to kao “teroristički napad” počinjen dan nakon smrtonosnog napada na sinagogu u istome gradu u kojem je ubijeno sedam i ranjeno 10 ljudi. Palestinski mladić ranio oca i sina u blizini važnog arheološkog objekta za Židove.

Pucnjava se dogodila manje od 24 sata nakon napada na sinagogu počinjenog na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Napade su osudili izraelski saveznici i neke arapske zemlje, a u istrazi su na ispitivanje privedene 42 osobe.

“Europska unija u potpunosti razumije legitimnu zabrinutost Izraela po pitanju sigurnosti, što je dodatno opravdano najnovijim terorističkim napadima, ali treba naglasiti da se smrtonosna sila ne koristi osim u krajnjoj nuždi, kada je neizbježno da se zaštite životi”, apelirao je Borrell.

Dodaje da je u četvrtak u Jeninu, palestinskom gradu na Zapadnoj obali, u sukobima s izraelskim vojnicima ubijeno devet i ranjeno 20 Palestinaca, dok Izrael poručuje da je operacija izvedena kako bi se uhitili pripadnici militantne skupine Islamski džihad.



“Unija je zabrinuta rastom napetosti u Izraelu i na palestinskim područjima te poziva obje strane da učine sve što je moguće i primire trenutno stanje i pokrenu koordinirane akcije kako bi se spriječili novi napadi i nasilje”, tvrdi šef diplomacije Europske unije.

Foto: Guliver Image

Borrell u istom priopćenju proziva Izrael da je prošle godine na Zapadnoj obali u sukobu s izraelskim snagama poginulo više od 150 ljudi, među kojima 30 djece, a potom je u zasebnom priopćenju naveo da je Unija “užasnuta gnusnim terorističkim atentatom u petak na ljude pred sinagogom i današnjim napadom u Istočnom Jeruzalemu”.

“EU odlučno osuđuje te bezumne akcije nasilja i mržnje”, priopćio je Borrell i pozvao na obnovu mirovnih pregovora, a uputio je i apel dvjema stranama da ne reagiraju na provokacije. SAD je u petak osudio “očiti teroristički napad” na sinagogu.

Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel je izjavio da su američki dužnosnici u kontaktu s izraelskim kolegama i dodao kako ne očekuje da će zbog napada doći do izmjene plana putovanja državnog tajnika Antonyja Blinkena u Izrael sljedeći tjedan.

Uz SAD, Jordan i Egipat, arapske zemlje koje su potpisale mirovne sporazume s Izraelom, također su osudile napad na sinagogu kao i Ujedinjeni Arapski Emirati, jedna od nekoliko arapskih država koje su normalizirale odnose s Izraelom prije dvije godine.

S druge strane, Islamski džihad je pohvalio palestinski napad na sinagogu, ali nije za njega preuzeo odgovornost. Libanonska šijitska skupina Hezbollah u subotu je pozdravila napad na sinagogu, a palestinski pokret Hamas koji je na vlasti u Pojasu Gaze pozdravio ga je kao “odgovor na zločin u Jeninu te kao prirodni odgovor na kriminalne radnje okupatora”.

“To je apsolutno strašno. Naše misli, molitve i sućut idu ubijenima u ovom užasnom činu nasilja. Najsnažnije osuđujemo ovaj očiti teroristički napad. Naša predanost sigurnosti Izraela ostaje čvrsta”, rekao je Patel.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI