PROZVAO MNOGE NAKON PRESUDE: “Čampara i Čavka su dva ‘najveća kriminalca’”! Nije štedio ni Ranka Debevca

Sud Bosne i Hercegovine osudio je u četvrtak na devet godina zatvora bivšeg ravnatelja carinske uprave te zemlje Kemala Čauševića nakon što ga je proglasio krivim za korupciju i primanje mita.

Kemal Čaušević koji je ranije kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA) obnašao dužnost ravnatelja Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) uhićen je još 2014. godine zajedno s pedesetak drugih osoba nakon dugogodišnje istrage.

Tada je utvrđeno da je svoju poziciju iskoristio kako bi dvojici veletrgovaca tekstilom omogućio uvoz robe iz inozemstva po povlaštenim tarifama a da je za svaki kamion koji je protuzakonito carinjen dobio po 1000 konvertiiblnih maraka (4000 kuna).

Kako je taj švercerski kanal funkcionirao godinama, tužitelji su procijenili da je Čaušević u konačnici stekao nezakonitu dobit od 1,7 milijuna KM (6,8 milijuna kuna). Nakon uhićenja objavljeno je kako je Čaušević, koji je ravnatelj UNO bio do 2008. godine, vlasnik brojnih nekretnina.

Sudskom presudom naloženo je da mu se sve te nekretnine oduzmu.



Zbog davanja mita Čauševiću Sud BiH je u istom postupku u četvrtak osudio trgovca Anesa Sadikovića na dvije godine zatvora. Procjena je kako je od njega Čaušević primio mito u iznosu od najmanje 1,3 milijuna KM.

Ostalih 425 tisuća KM nezakonite dobiti Čaušević je dobio od trećeoptuženog Sedineta Karića koji je ranije priznao krivnju te je osuđen na godinu dana zatvora.

I nakon izricanja presude Čaušević je pred novinarima tvrdio da nije kriv te da je sve što ima stekao zakonito a da je žrtva kampanje čiji je cilj pokazati kako se u BiH vodi borba protiv korupcije.

“Ja niti jednu svoju nekretninu nisam kupio na nezakonit način. Nisam žrtva politike već pravosuđa”, kazao je Čaušević nakon izlaska iz sudnice optužujući predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i državnog tužitelja Olega Čavku koji je vodio slučaj da su “namjestili” cijeli proces.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI