PRVA PREDSJEDNICA U POVIJESTI SLOVENIJE: Bivša novinarka i odvjetnica branila je i Melaniju Trump

Luka Dakskobler

Slovenija ima prvu predsjednicu u svojoj povijesti. Na predsjedničkim izborima u toj zemji u nedjelju je pobijedila neovisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar.

Ona je osvojila oko 54 posto glasova birača za razliku od protukandidata Anže Logara koji je dobio podršku oko 46 posto izašlih na glasanje, objavila je agencija STA.

Tko je 54-godišnja Nataša Pirc Musar?

Ta bivša novinarka i odvjetnica specijalizirana za zaštitu osobnih podataka branila je i Melaniju Trump. Rekla je da su birači na demokratskim izborima demokratskom većinom rekli kakvu Sloveniju žele. Najavila je da će se boriti za temeljna ljudska prava, ustavna prava i demokraciju. Svim biračima koji su izašli na izbore je zahvalila, a posebno onima koji su glasali za nju. Također je čestitala svom protukandidatu Logaru i poželjela mu puno sreće na daljnjem putu.

“Dat ću sve od sebe da uistinu budem predsjednica svih, da se borim za temeljna ljudska prava, ustavna prava i demokraciju. Dat ću sve od sebe da se ujedinimo u politici oko strateških pitanja”, istaknula je nova predsjednica.



Dodala je da se zalaže za kvalitetno javno zdravstvo, te socijalnu i svaku drugu sigurnost.

Pirc Musar je uoči drugog kruga rekla da je ušla u predsjedničku utrku jer smatra da njezino iskustvo, znanje i aktivnosti u javnom životu, poput borbe za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da može najbolje služiti u državnom interesu i da neće šutjeti o nepravilnostima u društvu. Natašu Pirc Musar su uglavnom poduprli simpatizeri sve tri stranke vladajuće koalicije (Pokret slobode, Socijalni demokrati – SD i Ljevica), ali i neodlučni birači.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI