Prve najave hrvatskih stranka u Europskom Parlamentu

Wikimedia

Parlament je danas objavio prve projekcije o novom, devetom sazivu, na temelju niza istraživanja provedenih u državama članicama

Europski parlament objavio je prvu skupinu projekcija o tome kako bi mogao izgledati novi saziv, na temelju ispitivanja javnog mnijenja u državama članicama provedenih početkom veljače 2019. Stranke su uvrštene u ove projekcije samo ako su članice postojećih klubova zastupnika ili ako su već povezane s nekom europskom političkom strankom. Sve ostale političke stranke i pokreti koji se još nisu izjasnili o svojim namjerama nalaze se u kategoriji „ostali“.

Prema projekcijama trenutačnih namjera glasača diljem 27 zemalja EU-a, nakon Brexita sastav sljedećeg Europskog parlamenta u političkom će smislu biti rascjepkaniji no ikad. U novom Europskom parlamentu bit će i manje zastupnika (705) nego u prethodnome (751).

Iz Hrvatske prema istraživanju koje su proveli najviše zastupnika došlo bi iz HDZ-a i to njih šest, njih troje iz SDP-a, dvoje iz Živog zida i jedan iz Mosta. Ostale stranke prema ovoj analizi na žalost ostat će bez fotelja u Europskom Parlamentu za ove izbore, prenosi N1 na svom portalu.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI