PRVE ZAMJENSKE OBITELJSKE KUĆE: Tijekom rujna useljavaju se prvi stanovnici

Foto: Cropix

Do 9. rujna ugovoreno je ukupno 1,14 milijardu kuna vrijednosti radova i usluga na poslovima obnove, objavio je u petak Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Najavljeno je da će tijekom rujna bit će dovršena izgradnja prvih zamjenskih obiteljskih kuća za stradale u potresu.

Središnji državni ured do sada je obnovio 3372 kuća u nekonstrukcijskoj obnovi, a 954 kuće obnovljene su postupkom samoobnove, koju Ured prati kako bi vlasnicima omogućio isplatu sredstava predviđenih Zakonom o obnovi.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Uredu je dostavilo 806 odluka za konstrukcijsku obnovu, temeljem kojih projektanti izrađuju nalaze i projektnu dokumentaciju. Na temelju izmjena Programa mjera koje je potkraj srpnja usvojila Vlada, u rujnu će početi ugovaranje radova.

Do 9. rujna potpisani su ugovori s vlasnicima za izgradnju 92 zamjenske obiteljske kuće, a trenutno su u tijeku građevinski radovi na izgradnji i pripremi izgradnje na 86 lokacija na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije.

“Tijekom rujna bit će dovršena izgradnja prvih zamjenskih obiteljskih kuća, a taj proces nastavit će se u sljedećim mjesecima kada će se u dvadesetak obiteljskih kuća do godišnjice potresa, useliti vlasnici stradalnici”, rekao je Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda.



U tijeku je izgradnja deset višestambenih zgrada – osam u Petrinji sa 128 stanova, četiri u Glini s 52 stana i dvije u Topuskom s 26 stanova. Pripremni radovi provode se za izgradnju dvije višestambene zgrade u Gvozdu s 26 stanova, a u tijeku su i javne nabave za još tri zgrade u Glini i jedne u Dvoru sa 76 stanova.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI