PRVI PORFIRIJEV GOVOR: ‘Hrvatska je moja druga otadžbina’

Nakon službenog ustoličenja na mjesto patrijarha u Sabornoj crkvi u Beogradu u petak je Porfirije Perić održao i svoj prvi govor.

U njemu je, među ostalim, rekao kako se “njegovo patrijarško služenje neće kretati stazama parcijalnih interesa, niti će sadržavati elemente suvremenog ‘strančarenja’ i djelomičnog bavljenja politikom”.

Porfirije je naglasio kako će nastojati njegovati saborni duh.

“Suvremena politika često u sebi nosi i dosta neugodnosti i borbu skupina koje se udružuju ponekad i zbog međusobnog natjecanja, a to ne vidim kao politiku u izvornom smislu te riječi”, rekao je novoizabrani patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Dodao je kako se “moli Bogu i molim sve da ga molitveno i djelom podrže i da veliki i odgovorni zadatak, koji je ovim činom stavljen pred mene, radi radosno i po slušanju Svetom arhijerejskom saboru”.



Novi patrijarh je poželio da kao 46. patrijarh bude makar u najmanjoj mjeri skroman nasljednik svetih prethodnika.

“Postavljen sam da čuvam i obnavljam uspomenu na trud, žrtvu i mučeničko stradanje Crkve Božje, koju su podnijeli moji sveti prethodnici. Nama je ostavljen uzvišeni cilj da hodamo stopama mudrosti patrijarha Germana, da idemo stazama svetosti patrijarha Pavla i da budemo djeca patrijarha Irineja u velikom podvigu mirotvorstva. Prvenstveno želim da naša sveta Srpska pravoslavna crkva, svugdje gde jeste, živi punim plućima i da svaki kršćanin živi potpunu slobodu. Danas, nažalost, živimo u vremenu kad su mir i jedinstvo, nažalost i u Crkvi i u ljudskom aspektu, uzdrmani”, naglasio je Porfirije.

Govorio je i o tome kako su “svi pozvani na tu službu miru i jedinstvu”.

“Tim putem namjeravam i sam ići i voditi Crkvu koja mi je povjerena. Poslanje Crkve je izgradnja mira i međusobno povjerenje. Za takav cilj vrijedi živjeti i vrijedi svoj život položiti. Crkva je pozvana na sakupljanje i spajanje te na služenje miru i jedinstvu. U antici gdje se pojavila kao pojam ona se smatrala brigom za zajednički život i u tom su sudjelovali svi građani. Tom vrstom politike, ne samo da hoću, nego duboko u sebi osjećam da se trebam baviti”, rekao je novoizabrani patrijarh.

Dodao je kako će u njegovim molitvama na prvom mjestu biti pravoslavni Srbin sa Kosova.

“Moja najveća briga kao i briga naše Crkve je i dalje Kosovo i Metohija. Za Srbe to nije samo mit, Kosovo je za nas zavjet, a taj kosovski zavjet je vezan za Novi zavjet u čijem temelju stoji svetost. Otuda je Kosovo za nas nit i pupčana vrpca koja nas povezuje sa suštinom našeg identiteta. Mi smo u Kosovu i Kosovo je među nama”, poručio je Porfirije.

Naglasio je da će “ostati služiti i svom narodu u Hrvatskoj”

“Hrvatska je postala moja druga ‘otadžbina’ (domovina op.a.), a narod koji sam tamo upoznao ostat će mi uzor u nadolazećim godinama. Isto to vrijedi i za Sloveniju. Istu tu brigu moju i svih nas zaslužuju i svi u Sjevernoj Makedoniji, koji čuvaju velike svetinje već stoljećima.  Moramo braćo i sestre biti spremni i na borbu s pandemijom. U proteklim mjesecima svjedočili smo velikim žrtvama liječnika. Sa ovih nekoliko riječi prizivam milost Božju, mir i ljubav na sve ljude koji žive u Beogradu, našoj Srbiji i sve ljude svijeta”, zaključio je patrijarh Porfirije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI