PRVI PROBLEMI S NOVIM OVRŠNIM ZAKONOM: Zašto se odgađa njegova primjena?

Patrik Macek/PIXSELL

Prije nekoliko dana usvojen je konačni prijedlog Ovršnog zakona, od strane Vlade, a jedna od novina jest ta da se primjena zakona s prvog dana nove godine premješta na 1.srpanja naredne godine.

Kako je rečeno na sjednici Vlade, razlog tog prolongiranja leži u velikom digitalnom zahvatu sustava, budući da bi se digitalizacijom trebao osigurati brži i jeftiniji ovršni postupak. Drugim riječima, još jednu pompoznu reformu vladajući su dočekali nespremno. Prema riječima ministra Bošnjakovića, u konačnom prijedlogu zakona, Vlada ovršni postupak vraća na sud te se on pokreće temeljem vjerodostojne isprave elektroničkim putem, a cilj je rasteretiti sudove te se i javni bilježnici, ali i Fina ostavljaju kao sudski povjerenici.

Poslodavci i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje neće biti tijela koja provode postupak ovrhe, a kao najveću prednost Bošnjaković ističe to što više neće biti troškova sastava prijedloga za ovrhu, jer će umjesto toga zakonom propisati obrazac i minimum naknade za njega.

Postupak ovrhe pokretati će se elektronički, a na to očito u Ministarstvu nisu još spremni, uz to predlaže se i centralizirana provedba ovrhe na novčanim sredstvima preko Fine, koja je uz nadzor suda provoditelj ovrhe.
Facebook Comments

Loading...
DIJELI