PRVI SLUČAJ SMRTONOSNE BOLESTI PO LJUDE OD 2011.: Na stočarskoj farmi u Nizozemskoj pojavilo se kravlje ludilo, sporni objekt odmah je izoliran

Foto: Pixabay

Nizozemska je izvijestila o slučaju goveđe spongiformne encefalopatije (BSE), naglasivši da meso oboljele životinje nije dospjelo u prehrambeni lanac pa nema opasnosti za javno zdravlje, a konzumacija mesa životinje oboljele od “kravljeg ludila” može kod ljudi izazvati smrtonosnu Creutzfeldt-Jakobovu bolest, podsjeća agencija dpa.

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je parlament u Den Haagu o slučaju BSE, ne navodeći lokaciju farme, a vlasti su istaknule kako je objekt izoliran i kako je zabranjen odvoz gnojiva, mesa i životinja.

Nadležne službe nastoje identificirati telad zaražene životinje, koja bi trebala biti usmrćena, a bit će usmrćena i goveda koja su jela istu hranu. Laboratorij tek treba utvrditi kojom je varijantom BSE-a životinja bila zaražena, a Nizozemska nije registrirala slučaj takozvane  atipične varijante kravljeg ludila od 2011., jer se takav oblik bolesti, primjerice, može razviti kod starih životinja.

Takozvana klasična varijanta prvi put registrirana je u Britaniji 1986., a izazvali su je životinjski proteini u stočnoj hrani, dok je Nizozemska od 1997. registrirala 88 slučajeva klasičnog BSE-a.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI