PUČKA PRAVOBRANITELJICA KOMENTIRALA VRIJEĐANJE PREMIJERA: ‘Političari trebaju razviti osobito debelu kožu – to je takav posao’

Izvor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Slučaj vrijeđanja premijera Andreja Plenkovića kada je na Facebooku napisano “triba ga dočekat’ pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone, nitko toliko nije ponizio i izdao Hrvate, narcisoidni jadnik”, komentirala je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović-Einwalter za Dnevnik Nove TV.

Podsjetimo, tu je objavu napisao 72-godišnji Mladen Ćustić iz Briševa kod Zadra u vezi najave posjeta premijera Plenkovića Zadarskoj županiji.

Nakon toga, Ćustića je u petak privela policija te je protiv njega podignut optužni prijedlog zbog narušavanja reda i mira “vrijeđanjem i omalovažavanjem predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića”.

“Mi smo danas već otvorili predmet, to je pitanje sudskog postupka jer sada će zapravo odlučivati sud, ali ono što ovdje vidimo je da to jest pitanje slobode i izražavanja. Spominje se prijetnja, omalovažavanje ili vrijeđanje. Ono što smo vidjeli jest da je optužni prijedlog podnesen u odnosu na vrijeđanje i omalovažavanje. To je članak 17 jednog starog Zakona, donesenog 1990. godine, zadnji put mijenjanog 1994. godine, gdje su sankcije još uvijek u njemačkim markama, ali koji je protivan standardima Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) i policija je napravila što je napravila”, rekla je Šimonović-Einwalter.

“Izjave koje vrijeđaju, šokiraju ili omalovažavaju su pokrivene zaštitom slobode izražavanja i političari trebaju razviti osobito debelu kožu – to je takav posao”, zaključila je pučka pravobraniteljica.Facebook Comments

Loading...
DIJELI