PUČKA PRAVOBRANITELJICA OŠTRO OSUDILA NASILJE! ‘Nužno je da policija i po potrebi DORH pravovremeno i detaljno istraže ove događaje kako bi počinitelji snosili sankcije’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Niz fizičkih i verbalnih napada na novinarske ekipe za vrijeme zagrebačkog prosvjeda protiv covid potvrda najoštrije je osudila pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Ona je u priopćenju navela i to što se novinare ometalo u obavljanju njihova posla te istaknula kako će “pratiti postupanje svih nadležnih tijela u odnosu na te događaje”.

“Osim osude incidenata, u kojima su pojedinci prekoračili svoja prava i grubo nasrnuli na medijske djelatnike, nužno je da policija i po potrebi DORH pravovremeno i detaljno istraže ove događaje kako bi počinitelji snosili sankcije, a društvo primilo nedvosmislenu poruku o netoleriranju nasilnog ponašanja prema bilo kome, naročito ne prema osobama koje obavljaju svoj posao u interesu šire javnosti.


Sloboda izražavanja misli, a osobito tiska i drugih sredstava priopćavanja, ustavom je zajamčena i novinarima jamči pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informacijama.

“Sloboda javnog okupljanja, odnosno pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed, nikako ne isključuje druga zajamčena ljudska prava, niti opravdava verbalno, fizičko ili drugo nasilje”, istaknula je u priopćenju.Osim nje, napade na novinare RTL-a, Nove TV, HTV-a i Al Jazeere tijekom prosvjeda prethodno su osudili predsjednik države Zoran Milanović, Hrvatska vlada, Ministarstvo kulture, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske.

Podsjetimo, više tisuća građana prosvjedovalo je u subotu poslijepodne u središtu Zagreba na najvećem okupljanju protiv covid potvrda.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI