PUHOVSKI ‘SECIRAO’ SDP I SPOMINJAO STALJINA: ‘Izvršili su genocid nad članstvom’! Posebno ga brine jedna činjenica

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Profesor i politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je najaktualnije političke događaje u zemlji, ponajprije stanje u regiji, odnos premijera i predsjednika Vlade, kao i situaciju u dvije oporbene stranke Domovinskom pokretu i SDP-u.

Najprije se dotaknuo događaja i situacije  u SDP-u.

“Ponašaju se kao da su izgubili vezu s realnošću i sad su došli u vrstu metafizičkih problema – kako isključiti nekoga tko nije član, kako ubiti mrtvaca”, rekao je Žarko Puhovski o SDP-u gostujući na N1 te je dodao:


“Očito ne znaju što raditi jer nemaju jasan program, nemaju jasne odnose u Statutu. Živimo u situaciji u kojoj su pravni dokumenti nejasni, a stranački još gori. U Domovinskom pokretu bar Penava zna da mora jedan dan ući u stranku da bi bio predsjednik, a ovdje se predlaže predsjednik Vrhovnog suda koji bi bio predsjednik suda kojeg nije član. Sustav pravne kulture se raspao, a onda se to vidi kad su ogoljeni politički sukobi.”

Što se zapravo događa i je li u igri bitka za prijestolje u partiji ili se sve svodi na to da će Peđa Grbin srediti sadašnju lošu situaciju u stranci.“Oni su realizirali staru Staljinovu tezu – kadrovska politika je osnova svake politike. Oni su kao vodstvo izvršili genocid nad svojim članstvom. Oni više nemaju članstvo u Zagrebu, a i još nekim mjestima u Hrvatskoj, dok vodstvo funkcionira i dalje. Vodstvo SDP-a je izgubljeno. Plenković živi kao jednostranački šef političkih opcija u Hrvatskoj jer su mu ostali do gležnja, to je posljedica.”

Komentirajući pak situaciju u Domovinskom pokretu i dolazak Ivana Penave nakon odlaska  Miroslava Škore, kao i Škorin komentar u kojem je Penavu među ostalim nazvao marionetom, Puhovski je kazao da bi za DP i političku situaciju u Hrvatskoj bilo bolje da je Penava marioneta:

“On nema nikakvih sposobnosti – intelektualnih, političke kulture, retoričkih, kako hoćete, da bude nacionalni politički vođa. Ovakva jaka stranka mora imati predsjednika kojeg možete zamisliti kao premijera. Penava ni s Vukovarom ne zna što bi, on se bavi vukovarskim grobljem, a ne gradom. To je eklatantni sukob interesa da bude gradonačelnik grada i predsjednik stranke, po meni je to nezamislivo. Nema formata za nacionalnog političara i s njim DP može ići samo dolje. Ako ga izaberu, sigurno će skočiti. Srećom, dvije i pol godine još nemamo izbore pa će se valjda do onda nešto srediti i na ljevici i na desnici jer ćemo inače doista imati podržanu jednostranačku situaciju.” kazuje Puhovski.

Potom je komentirao i odnos  Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića i njihova odlaska u SAD, Puhovski je naglasio da se Milanović sad pozicionira kao suverenist:

“Milanović se pozicionira kao suverenist, čovjek kojem je stalo do Hrvatske, koji će uzeti i protivnike kad se radi o predstavljanju zemlje u inozemstvu i reći stvar koja je izazvala skandal – “sve su to moji birači u BiH”. Milanović je to dobro odigrao, bolje da se tako sukobljavaju nego ono otprije nekoliko tjedana. Zašto Plenković ne može makar kroz zube reći “možda nije bilo ispravno to što smo radili s Vesnom Pusić”.

Ponovno se zaoštrila situacija i u retorici između Milanovića i Vučića. Puhovski kaže da je  razlog u velikom Vučićevom uspjehu:

“Sad se stalno zaoštravaju stvari jer je Vučić imao velik uspjeh s oproštajnim posjetom Angele Merkel. To Milanovića očito smeta. No, Milanović je u pravu – Vučić je bio četnik, ne vidim što treba raspravljati o tome. To nije sporno, Šešeljev dečko. Danas je drukčiji i ima dobru prođu u EU. To će se možda radikalno promijeniti odlaskom Merkel i Macrona, stvari se mogu promijeniti, ali sad stoji bolje nego što to Srbija zaslužuje i to izaziva nervozu na hrvatskoj strani. Srbija stoji katastrofalno zdravstveno, ekonomski stoje loše, no imaju predsjednika koji se uspio ugurati kao netko tko navodno jamči stabilnost na Balkanu”, zaključio je Žarko Puhovski.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI