Puigdemont: „Ne tražim azil u Belgiji, Katalonci će poštivati rezultate izbora u prosincu“

wikipedia

Puigdemont je izjavio kako smatra da se sukobi trebaju rješavati na demokratski način, a ne zatvaranjem ljudi

Katalonski čelnik, Carles Puigdemont, koji se od jučer nalazi u Bruxellesu, obratio se javnosti iz Belgije. Rekao je kako podržava državne službenike koji i dalje izvršavaju svoju dužnost. Dodao je kako nisu prestrašeni izbora, nego na njih gledaju kao na demokratsku mogućnost, kojom će dati odgovor španjolskoj vlasti i međunarodnoj zajednici, prenosi N1 televizija.

Nastavio je kako se sukobi trebaju rješavati na demokratski način, a ne zatvaranjem ljudi te najavio kako će poštovati rezultate izbora 21. prosinca, ali nije siguran hoće li Španjolska poštovati iste.

Imao je poruku i za Europsku uniju.

Želim poručiti međunarodnoj zajednici posebno Europskoj uniji sljedeće: morate shvatiti da je borba Katalonaca za neovisnost zapravo borba za vrijednosti poput slobode, demokracije, nenasilja… To je borba protiv stava španjolske vlade koju obilježava nasilje i ne dijalog. Oni šalju ljude u zatvor, poznaju samo opresiju, tome treba stati na kraj, zato što će svi u Europi platiti cijenu. Želim poručiti Kataloncima da budu spremni na dug proces. Suočeni smo s državom koja poznaje samo opresiju. Naše oružje je dijalog”, izjavio je.

Naglasio je kako nije došao u Belgiju po azil, nego je došao u srce Europe kako bi ukazao na problem Katalonije.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI