PULJAK REAGIRAO NA ODLUKU MINISTRICE OBULJEN KORŽINEK: ‘To je sukob HDZ-ove vlade koji ne poštuju građane grada Splita’

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak za N1 je komentirao odluku ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek oko razrješenja intedanata HNK-a u Splitu i Rijeci.

Puljak kaže da je situacija s HNK “pokazatelj i čin političkog nasilja HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića prema građanima Splita”.

“Ono što je nezamislivo jest da ministrica nije podržala odluku Gradskog vijeća. Grad Split plaća 50 milijuna kuna, dok država daje 2 milijuna i zaista nije primjereno da država određuje tko će biti intendant HNK u Splitu”, rekao je.

Govori da će nakon ovog poteza ministrice vidjeti koje su im pravne mogućnosti na raspolaganju.

“Nije mi drago da Šestan nije shvatio da ga građani Splita ne žele na tom mjestu i da bi bilo primjereno da se povuče s tog mjesta. Ja se nadam da sljedeći program kazalište neće biti ugrožen time što gospodin Šestan ne prihvaća odluku Gradskog vijeća”, ističe.



Gradsko vijeće je, napominje, velikom većinom prihvatilo tu odluku.

“Za tu odluku su čak glasali i vijećnici Mosta. Vlada HDZ-a je vlada koja ne poštuje lokalnu samoupravu. Na ovakav način se ne mogu razvijati gradovi kao što je Split. Ja ih i dalje pozivam da poštuju građane svojih gradova i da pošutuju demokraciju”, veli.

Puljak kaže da dobro surađuju sa središnjom vlasti u Zagrebu.

“Ovo je jedini problem koji smo dosad doživjeli, što ministrica nije prihvatila odluku Gradskog vijeća. Grad Split nema ingerenciju nad inspektoratima. Mi da imamo građevinsku inspekciju u ingerenciju, neke stvari bismo riješili u godinu dana. To je sukob HDZ-ove vlade koji ne poštuju građane grada Splita. To nikako nije sukob sjevera i juga. Ono što mi zahtijevamo za sebe i za ostale gradove, da imaju ingerencije koje im pripadaju. Mislim da bi bilo dobro da gradovi kao što je Split upravljaju svojom obalom i pomorskim dobrom”, kazao je splitski gradonačelnik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI