PUPOVAC BRANI SRBIJANSKU STRANU: ‘Želim stati na stranu pravde. Taj zločin je počinjen, zna se kako su avioni djelovali’

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Mnogo je zavrzlama u susjedstvu, ali koje su vezane i uz Hrvatsku. Tako primjerice Srbija podiže optužnicu protiv hrvatskih pilota, a Slovenija kaže da je arbitraža, iz koje je Hrvatska istupila, sidro međusobnih odnosa. S treće strane, američko veleposlanstvo u BiH optužuje HDZ BiH za opstrukciju izbora u susjednoj državi. Tko će i može li tko koga blokirati i zašto, u petak su emisiji Poligraf Hrvatskog radija razgovarali Davor Ivo Stier, Milorad Pupovac i Sandra Benčić.

Stier je komentirao aktualnu situaciju s Aleksandrom Vučićem te podizanje optužnica protiv hrvatskih pilota.

“Vučić je u ovom trenutku pod Bruxellesom i Washingtonom, da se odluči da ne sjedi na više stolica. Ne može reći, želimo u Europsku uniju, ali ne želimo biti dio zapada. Mora se pridružiti i režimu sankcija prema Ruskoj Federaciji. On je pod pritiskom, sasvim je moguće da je logika da se politički pokušava instrumentalizirati pravosuđe, sjetimo se slučaja Tihomira Purde. Beograd je na kraju odustao od te optužnice. Možemo razumjeti tu logiku, ali mi to nikako nećemo prihvatiti. Nama je u interesu da se cijeli prostor jugoistoka Europe europeizira, pa da se i Srbija europeizira, ali moraju prihvatiti te standarde”, istaknuo je Stier.

Što o srbijanskim optužnicama protiv hrvatskih pilota misli saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac? Postavljeno je pitanje i je li on na strani srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića?

“Nemam ja potrebe stajati na ničiju stranu jer nisam stajao 30 godina pa neću stajati niti ove godine. Želim stati na stranu pravde. Taj zločin je počinjen i nije navodni zločin kao što se u najvećem dijelu naših medija govori. I o njemu treba govoriti. O tim se zločinima prestalo govoriti i šuti se kao da se ništa nije dogodilo. A naša javnost nema uopće pojma da se tako nešto dogodilo. Ubijeno je devetero civila, 30 km duboko u granici BiH. Od toga četvero djece, bilo je 50-ero ranjenih. Zna se kada su avioni poletjeli, zna se odakle poletjeli, zna se kako su djelovali”, naglasio je Pupovac.Dodao je kako nije problem u tome treba li Srbija suditi već u tome zašto Hrvatska nije sudila.

“Zašto nismo sudili za Varivode? Zašto nismo sudili za Grubore? Zašto nismo sudili za niz drugih mjesta”, upitao je Pupovac.

Stier je rekao kako je stav RH da je nadležnost koju si sud u Beogradu pripisuje, neprihvatljiva.

“Jasno i čvrsto stojimo iza toga. Ako se pokušaju uručiti neke optužnice, Hrvatska ih neće primiti, već odbiti. Što se tiče rada DORH-a, to je nešto o čemu uvijek možemo i moramo govoriti. Naše tužiteljstvo nije sistematski istražilo ratne operacije protiv RH, kao što je tužiteljstvo istraživalo cijelu operaciju ‘Oluja’. Imamo Ovčaru, ali nije se istražila cijela operacija napada na Vukovar. Ima sigurno tu mogućih prigovora na rad DORH-a. To se rješava u okviru hrvatskih institucija, to neće biti nadležnost sudova u Beogradu”, odgovorio je Pupovcu Stier.

U raspravu se uključila i saborska zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić koja je istaknula kako je “krucijalno da kod nas DORH preuzme i vodi postupke vezano uz ratne zločine počinjene tijekom rata u Hrvatskoj”.

“Uključujući, naravno, suđenja za ratne zločine nad srpskim civilnim stanovništvom. Nije bilo značajnog napretka po tom pitanju od ulaska u EU”, rekla je Benčić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI