PUPOVAC O INCIDENTU U BOROVU: ‘Zadnji sam koji će kriviti navijače, krivicu treba tražiti u drugima! Prozvao Milanovića i Vladu, a jedno ga pitanje jako iznerviralo!

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Kako smo još jutros javili skupina od 20-ak mladića prolazila je Borovom i uzvikivala Ubij Srbina i druge poruke i povike mržnje.

A sve se događalo na pravoslavni Uskrs ali i na 30. obljetnicu ubojstva i zločina nad 12 hrvatskih redarstvenika.

Policija je brzo utvrdila sudionike i izdvojila ih. Provode se kriminalistička istraživanja nad svim počiniteljima. Kada utvrde odgovornosti, biti će podnesene odgovarajuće prijave, potvrdili su nam iz policije vezano uz ovaj slučaj.


SNV sazvao konferenciju za medije

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac sazvao je izvanrednu konferenciju povodom tog jutrošnjega događaja.“Bilo da je riječ o predstavnicima države ili nedržavnih organizacija, želim izraziti žaljenje što neke od komemoracija i poruka koja su poslane nisu bile ni blizu onome što je hrvatskom društvu potrebno nakon 30 godina, a to je mir. SNV je povodom granatiranja Zagreba položilo vijence. Time pokazujući sućut zbog sulude odluke o granatiranju Zagreba, u Okučanima je održana misa za stradale Srbe u Bljesku, danas je u Okučanima položen vijenac za sve te stradale i sve je prošlo mirno, niti od onih koji su ime SNV-a polagali vijenca nije bilo suvišnih riječi. Ono što se jutros dogodilo je suprotno, to je govor koji odražava neku vrstu ratnog stanja i koristi komemorativna mjesta za održavanje ratnog stanja. Želim iskazati žaljenje i razočaranje što tim mladim ljudima podstrek mogao doći od onih koji su, bilo sa saborske govornice ili u vaše mikrofone nakon polaganja vijenaca, od strane državnog vrha, mogli potaći na nasilne poruke, a u kojima se omalovažavalo predstavnike lokalne vlasti jedne političke stranke kojoj pripadam, pa i mene samog”, rekao je Pupovac.

“To nije prvi put, riječ je o tome da se stvari ne nazivaju pravim imenom pa se ne poduzimaju radnje koje bi tome odgovarale, riječ je o poticanju na mržnju i nasilje prema pripadnicima jedne zajednice, u ovom slučaju srpske, svi koji imaju državnu moć, a ne nazivaju stvari pravim imenom i ne poduzimaju da svatko na Uskrs može biti na miru moraju biti svjesni da su suodgovorni što se to ne događa. Zadnji sam koji će kriviti navijače, prvi su krivi oni koji ih potiču, na lokalnoj ili državnoj razini dajući im motiv pa i metu. Načelnik općine Borovo je jučer skoro dobio batine kada je prolazio kraj murala.  Onaj papak, kako ga je nazvao netko zaštićen, uz užitak kamera, koji prenose svaku njegovu riječ”.

Govorite o Milanoviću, je li on odgovoran za ovaj jutrašnji događaj?

“Nisam govorio samo o jednom predstavnicima državnog vrha, već i predstavnicima vlasti. Govorim i o izvršnoj vlasti, i onima koji u Saboru govore protiv Srba”.

Uklanjanje spomenika Veselina Šoškočanina?

Nađite mi zajednicu na prostoru bivše Jugoslavije koja je prošla ratno stradanje kao srpska zajednica u Hrvatskoj i nađite mi političke predstavnike koji toliko teže pomirenju i miru. Ako postoji spomenik koji je podigla bilo koja srpska institucija i bilo koja je vrsta naslijeđa, apsolutno ga treba ukloniti. S privatnim obilježjima treba pronaći način kako će se to učiniti, no to ne može biti dovoljan razlog ni za tu vrstu govora ni bivših saborskih zastupnika i predsjednika.

Zašto nikada nije tražio kažnjavanje ubojice 12 redarstvenika?

Mislio sam da kada se traži kažnjavanje ubojica civila u selu Medari je isto kao ubojstvo 12 redarstvenika, iako okolnosti nisu iste. Ucjene slušam 30 godina, tko je jučer ikoga od tih 22 spomenuo na obilježavanju Bljeska, tko se sjetio ikoga od većeg broja ljudi koji su stradali u izbjegličkoj koloni?

Na samom kraju Pupovca se poprilično uzrujao i iznervirao na pitanje zašto nije jučer imao potrebu položiti vijenac na obljetnici Bljeska.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI