PUPOVAC O ODLASKU U BANJU LUKU: ‘Ne žalim zbog odlaska, tamo nisam išao kao član vladajuće koalicije već kao predsjednik SNV-a’

Screenshot/N1

U povodu godišnjice Mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te međunarodnog priznanja Hrvatske, u Vukovaru je održana zajednička sjednica Srpskog narodnog vijeća i Zajedničkog vijeća općine Vukovar. Milorad Pupovac je dao izjavu o tome što je radio na proslavi nelegalnog dana entiteta Republike Srpske (BiH) u Banjoj Luci.

“Ne žalim što sam išao na akademiju obilježavanja dana RS-a jer ništa u mojim namjerama nije bilo da bih trebao žaliti. Moje prisustvo nije imalo politički karakter niti karakter slaganja ili neslaganja s ljudima koji vode žestoke polemike o tome kako bi trebala biti ustrojena BiH. Moje prisustvo kao predsjednika SNV-a je prije svega bilo povezano sa suradnjom s institucijama RS-a”, rekao je Pupovac.

Dodao je kako “ne vidi razloga za žaljenje zbog toga” te da nije išao tamo “kao član vladajuće koalicije već kao predsjednik SNV-a po pitanju humanitarne i kulturne suradnje”.

“Vidim razloga za žaljenje što neki ljudi vide problem u suradnji s jednim entitetom. Ova mirna reintegracija bi trebala biti dokaz našem doprinosu miru i našoj želji da mir ne vlada samo u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama koje tog mira u dovoljnoj mjeri nemaju”, istaknuo je Pupovac.

Naglasio je da je blizak poruci koju je na akademiji poslao patrijarh srpski.Pupovac je rekao da će se nastaviti suradnja s institucijama RS-a u humanitarnim pitanjima, te da nikada nije ulazio u unutarnja pitanja BiH.

“U BiH se vode rasprave o tome što je ustavno, a što nije, mi se u te rasprave nismo uplitali. Tamo se vode ozbiljne rasprave o tome kakva sudbina je BiH. Mi smatramo da BiH treba biti zemlja mira. Mi ne svađamo narode BiH niti smo to ikad činili. Ni prema jednom nemamo dvostruki aršin. Niti smo njihovi tutori”, rekao je Pupovac.

Dodao je da sva tri naroda trebaju doći do boljih odnosa međusobnim razumijevanjem.

“Ja nisam u sporu, ako smatrate da sam u sporu, morali biste to dokazati. Ako smatrate da sam ja čovjek koji će dezintegrirati BiH više nego što je ona dezintegrirana, onda mi to morate dokazivati”, rekao je.

Na upit zašto je baš toga dana otišao zahvaliti tamo, odgovorio je kako je “pozvan i došao je zahvaliti onima koji su iz ionako siromašne zemlje izdvojili za druge siromašne”.

Podsjetimo, vlasti RS-a u nedjelju su u Banjoj Luci mimohodom obilježili 9. siječnja koji u tom entitetu proslavljaju kao praznik, unatoč činjenici da ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tom je prigodom poručio kako je Republika Srpska država.

Proslava je uključila i mimohod pripadnika temeljne i posebne policije, a na počasnom mjestu bili su osuđeni ratni zločinci poput Vinka Pandurevića kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno osudio na 13 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, uključujući tu genocid u Srebrenici.

Svečanosti su nazočili kineski i ruski diplomati te dužnosnici iz Srbije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI