Pupovac o riječkom kafiću: Otkrio radi li se o fašizmu i rasizmu

Milorad Pupovac Photo: Edina Zuko/PIXSELL

Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac komentirao je aktualnu političku situaciju i osvrnuo se na ostavštinu preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Milan Bandić je čovjek o kojem će se još mnogo razgovarati dok se dojmovi ne slegnu i dok ne dobije svoje mjesto u povijesti grada Zagreba i povijesti hrvatske politike”, kazao je Pupovac u uvodu gostujući u Newsroomu N1 Televizije.

Uz pokojnog zagrebačkog gradonačelnika vežemo i pojam političkih žetončića. Pupovac smatra da je to jedna od lošijih političkih ostavština Bandića.

“To je nešto što nije pozitivna ostavština gradonačelnika Bandića, taj izraz i ta vrta prakse. Očekivao sam da će on imati drugačiji odnos o tome kako vladajuća većina treba funkcionirati i na koji način on treba sa svojom strankom participirati u tome. On se odlučio za drugi put, a taj drugi put nije doprinio porastu njegove reputacije nego da ona bude manja i tome da njegov udio u hrvatskoj politici ne bude koliki je bio. To je šteta, to nije bilo nešto što je trebalo biti u koaliciji, niti je trebalo gradonačelniku Bandiću”, rekao je Pupovac.

Dotaknuli su se naravno i vruće teme cjepljenja preko reda protiv Covida 19.



Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da te osobe snose “moralnu odgovornost”.

“Ako bi to dobilo razmjere koji su takvi da ozbiljno i drastično ugrožavaju jednakost građana u zaštiti njihovog zdravlja i pravila koje je propisalo javno zdravstvo, sasvim sigurno da moralno prozivanje ne bi bilo dovoljno”, rekao je.

“Ako je riječ o 14 ljudi, to bi se moglo tretirati kao neka vrsta izuzetaka za koje bi morala postojati dobra opravdanja. Taj problem je s moralno-javnog stajališta sasvim sigurno ozbiljan, ali postoji jedan problem u pozadini koji mi kao mala nacija gubimo iz vide. To je da smo namagarčeni i nasamareni od velikih svjetskih proizvođača cjepiva i politika koje stoje iza njih”, poručio je Pupovac i još dodao:

“Voda u kojoj naši krokodili pokušavaju imati prednost ispred većine drugih koji plivaju u toj vodi nije zagađena, zamućena samo zato što smo mi nemoralni ljudi. Ona je zagađena i zamućena još od početka 90-ih godina zbog toga što oni koji su odlučivali o našim sudbinama, kao što odlučuju danas, čine stvari koje nas dovode u situaciju da jedni druge žderemo. Naš osnovni izvor problema je što nemamo cjepiva i ne znamo kad ćemo ga imati i što nismo donijeli adekvatne odluke kako ćemo riješiti problem spore dostave cijepljenja.”

Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac osvrnuo se i na i slučaj riječkog kafića ‘Tri majmuna’ čiji je vlasnik poručio da u njegov objekt članovi HDZ-a nisu dobrodošli.

“Imam popriličan radni staž i iskustvo kada je posrijedi specijalni tretman u javnosti i kod ljudi koji slijede nametnute stereotipe o Srbima i predstavnicima Srba u Hrvatskoj. Iz te perspektive bih mogao izdvojiti štošta, ali neću. Naš Ustav i zakon ne dopušta diskriminaciju bilo koga po bilo kojoj osnovi, rasnoj, etničkoj, jezičnoj, spolnoj, dobnoj ili političkoj”, kazao je Pupovac.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji je rekao da je to “diskriminacija, rasizam, sljedeći korak je fašizam”.

“Takav iskaz može otvoriti prostor diskriminaciji po političkoj osnovi, a s druge strane je teško reći da je tu riječ o rasizmu ili nečemu što bi moglo upućivati na ideološki aspekt kao što je fašizam”, dodao je Pupovac.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI