PUPOVAC PODRŽAO VUČIĆA ZA DAN SRPSKOG JEDINSTVA! ‘Svi bi trebali imati osjećaj slobode i razviti srpsku trobojku’

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je povodom tzv. Dana srpskog jedinstva “Srbe iz svih srpskih zemalja” da 15. rujna izvjese srpske zastave ma gdje živjeli.

To je izazvalo i reakcije iz Hrvatske, a najglasniji je zasad Domovinski pokret.

“Ova provokacija, nimalo slučajno, tempirana je baš u vrijeme kada se u Republici Hrvatskoj provodi popis stanovništva i ne možemo se oteti dojmu da je riječ o dobro smišljenoj kampanji, koja bi Srbe u Hrvatskoj, iako ne žive u “srpskim zemljama”, ponovno trebala prikazati ‘ugroženima’” kazali su u svom priopćenju iz Domovinskog pokreta.

Naravno da su novinari odmah željeli čuti što o svemu ima ta reći Milorad Pupovac. On je kazao da je to shvatio kao “ohrabrenje, a ne nametanje”.

“U skladu sa zakonima u Republici Hrvatskoj, svaka institucija srpske zajednice, od Srpske pravoslavne crkve do manjinskih srpskih institucija kao što su Srpsko narodno vijeće, Zajedničko vijeće općina, Srpsko kulturno društvo ‘Prosvjeta’, moglo bi i trebalo imati osjećaj slobode. Ne samo prava, nego osjećaj slobode da, pored svoje državne zastave, zastave Republike Hrvatske, pored EU zastave kojoj pripada RH, može javno istaći, ne samo u svojim prostorijama, i svoju narodnu zastavu, svoju nacionalnu srpsku trobojku”, rekao je Pupovac i još dodao:



“Mi to razumijemo kao ohrabrenje da to ljudi učine, ne kao nametanje nečega što bi trebalo činiti zato da se nekome gura prst u oko. I to ohrabrenje treba tako prihvatiti i očekujemo da će vlast u Hrvatskoj ohrabriti sve ljude da i na zgradi u kojoj je sjedište SNV-a, i na zgradi u kojoj je središte SKD ‘Prosvjeta’ ili Zajedničkog vijeća općina, može nesmetano, 24 sata, biti zastava koja simbolizira prisustvo pripadnika srpskog naroda i njegovih institucija u Republici Hrvatskoj, zaključio je Pupovac komentirajući prijedlog koji je stigao iz Beograda.

 

 

.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI