PUSIĆ KOMENTIRALA ZBIVANJA U CRNOJ GORI: Upozorila na jednu vrlo bitnu činjenicu, pozvala je na reakciju i čelne ljude države

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić također je komentirala nerede protekloga vikenda u Crnoj Gori.

Pusić je zajedno s  zabrinuta situacijom u Crnoj Gori poslala apel vodećim ljudima Europske unije i NATO-a.

“Situacija u Crnoj Gori se često minorizira, često se tretiraju dvije strane u sukobu kao da su jednake, kao da jednako doprinose sukobu i to nije istina i jako podsjeća na najgore godine ranih devedesetih i kasnih osamdesetih prošlog stoljeća, kad se točno takva retorika i ponašanje i manifestacije pretvorile u balkanske ratove devedesetih. Zato smo uputili taj apel, tražeći od čelnika Europske unije i glavnog tajnika NATO-a i kroz njih od tih organizacija da se angažiraju na diplomatskom rješenju i da primijete u ovim uvjetima u kojima bi se lako moglo dogoditi da se takvo nešto ne primijeti od međunarodne zajednice, koja je okupirana Afganistanom, odlaskom Angele Merkel, koji čine povoljne okolnosti za one koji bi htjeli destabilizirati Crnu Goru, samostalnost Crne Gore i njeno članstvo u NATO-u i europski put”, rekla je Pusić u programu  N1 televizije.


Kaže da se u slučaju sukoba u Crnoj Gori uopće ne radi o vjerskim slobodama.

“Prvo, to ustoličenje moglo se dogoditi i negdje drugdje, gdje ne bi provociralo tako snažnu reakciju i gdje ne bi simbolički demonstriralo pokoravanje Crne Gore. Cetinje i ovaj manastir su vrsta simbola neovisnosti i nepokorivosti Crne Gore i zbog toga je ta gesta zajedno i u nizu mnogih drugih gesta defacto vrsta pokazivanja crnogorskom društvu kuda se ide”, kazala je Pusić.I ona je komentirala ulogu patrijarha Porfirija, jer mnogi smatraju da on služi nacionalističkim interesima Srbije.

“To je jedan vrlo zanimljiv fenomen koji treba pratiti u budućnosti. Čini mi se da se na neki način došlo do zaključka da ne treba kvariti ili obrnuto da treba popravljati odnose između Srbije i Hrvatske, što ja smatram dobrim i prihvatljivim. Međutim, iza tog stava se skriva jedan stav slobodnog djelovanja u drugim dijelovima regije, u drugim zemljama regije, to se u ovom času odnosi na Crnu Goru. Vidjeli smo u manifestacijama da postoje aspiracije i na Kosovo, imamo BiH s Dodikom, imamo nekih koji dovode u pitanje cjelovitost Makedonije i njezin identitet. U tom pogledu iza popravljanja i pozitivne izgradnje odnosa između Hrvatske i Srbije, skrivaju se aspiracije prema onome što je srpski ministar Vulin nazvao stvaranjem srpskog sveta. To u jugoistočnoj Europi uvijek završava krvavo”, rekla je Pusić.

Upitana može li se stanje iz Crne Gore preliti i na situaciju u Bosni i Hercegovini, Pusić je rekla da se to već događa te da to znači još osjetljiviju situaciju za BiH nego što je bila dosad.

“Milorad Dodik cijelo vrijeme prijeti otcjepljenjem, cijepanjem i uništenjem BiH, mislim da se to u ovom trenutku neće dogoditi, ali guranje te teme i držanje te teme na dnevnom redu, čini ono što je najgore, a to je normalizacija takvog stava i to je ono što treba spriječiti jer prekrajanje granica na Balkanu, u jugoistočnoj Europi, ako netko dosad nije naučio, znači uvijek tragediju za sve nas koji ovdje živimo, onda mu nema pomoći”, rekla je Pusić.

Nije previše iznenađena izostankom reakcije predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, ali očekuje da će se to dogoditi danas .”Ja se nadam da će se to danas dogoditi. Upravo su oni ljudi i one političke snage koje su na Cetinju zagovarale crnogorsku samostalnost bile one koje su u davna teška vremena za Hrvatsku organizirali demonstracije protiv agresije na Hrvatsku i skandirali ‘Oprosti nam, Dubrovniče’. Sada je vrijeme da se to vrati”, rekla je Pusić.

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI