Pusić na Documentinom skupu o srpskom ratnom zločincu Trifunoviću spominjao građanski rat!!!

Anto Magzan/PIXSELL

Zoran Pusić rekao je da je Trifunović za Srbe bio izdajnik jer nije izvršio zapovijed i minirao branu s namjerom da potopi Varaždin. Pusićeve tvrdnje da se u Hrvatskoj vodio građanski rat izazvale su veliko negodovanje okupljenih na skupu

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda organizirali su u Varaždinu skup pod nazivom “Slučaj generala JNA Vladimira Trifunovića”.

Vladimir Trifunović je nedavno preminuo u Beogradu, a bio je zapovjednik 32. korpusa JNA u Varaždinu i predao se nakon borbi od 15. do 22. rujna 1991. te je s vojnicima i oficirima otpraćen do granice. Kasnije je pred hrvatskim sudom proglašen krivim za ratni zločin, dok je u Srbiji osuđen kao izdajnik.

Borka Pavičević iz Centra za kulturnu dekontaminaciju je naglasila da je general Trifunović za nju heroj koji je spasio veliki broj ljudskih života.

Zoran Pusić rekao je da je Trifunović za Srbe bio izdajnik jer nije izvršio zapovijed i minirao branu s namjerom da potopi Varaždin. Pusićeve tvrdnje da se u Hrvatskoj vodio građanski rat izazvale su veliko negodovanje okupljenih na skupu, od kojih je većina sudjelovala u varaždinskim danima rata 1991.

Teršelić je podsjetila da je Trifunović u Hrvatskoj zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u odsutnosti osuđen na 15 godina zatvora te da je postupak pred sudom obnovljen, ali zbog narušenog zdravlja nikad nije okončan.Sudac Dozet je rekao da je Trifunovića u prvom postupku u Srbiji oslobodio, a Radovanović je kazao da je Trifunović u Srbiji dobio epitet izdajnika jer je “u vremenu apsurda doveo u pitanje dogovor Milošević – Tuđman i izdao srpsku ratnohušačku ideju”.

Sa stajalištima govornika nije se slagala većina prisutnih u dvorani palače Herzer u Varaždinu, a Mirko Ramuščak, koji je u rujnu 1991. bio jedan od onih koji je s Trifunovićem pregovarao o predaji, prvi je rekao da Trifunović ne može biti rehabilitiran i da je za Varaždince ratni zločinac jer je dao granatirati grad, što je završilo žrtvama.

I drugi sudionici ratnih događanja u Varaždinu 1991. ustrajali su da je general Trifunović odgovoran za razaranje grada, a rasprava je u trenucima bila uz povišene tonove.

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI