PUSIĆ O ODNOSU MILANOVIĆA I PLENKOVIĆA: ‘Milanovićev argument je bazično točan, ali on slabi zbog nekih njegovih izraza i napada’

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić za N1 je komentirala drugi krug francuskih predsjedničkih izbora koji se održavaju u nedjelju. Prema anketama Emmanuel Macron vodi ispred Marine Le Pen koja pak ima znatno veću podršku nego na prošlim izborima.

“Jedino što se od prošli put promijenilo je da Macron više nije novost. Na prošlim izborima bio je iznenađenje, rekao je da će promijeniti francusku politiku, što je apsolutno i učinio. Nevjerojatno je da su dvije stranke koje su se izmjenjivale na vlasti od Drugog svjetskog rata do de facto Macrona na ovim izborima zajedno ostvarile tek četiri-pet posto. Francuska politika se promijenila. Na prošlim izborima jedna od glavnih tema bila je nezaposlenost, na ovima nije ni među prvih 10”, rekla je Pusić.

Komentirala je kako ankete predviđaju još jedan mandat Macrona, ali i to što će se dogoditi ako pobijedi Le Pen.

Istaknula je kako je to “potencijalno opasno za Francusku i jako opasno za Europu”.

“Ona je oblažila svoju retoriku, naprosto jer ona nije prolazila, ali nije ublažila svoj program. Njezin antieuropski stav, proputinovski stav, protrumpovski stav su još uvijek na dnevnom redom”, naglasila je.Pusić je komentirala i situaciju u Ukrajini.

“Nitko nije mogao predvidjeti ovako sjajan otpor Ukrajine. Jučer je Putin definirao i njegov njihov cilj, zauzeti ne samo Donbas, nego i južni dio Ukrajine. To nije pitanje isključivo teritorija, tu su rezerve plina, tu su i luke, to je vrlo važan dio za Ukrajinu i, ja bih rekla, vrlo važan dio za Europu. Imamo situaciju da vojska za koju su svi smatrali da je nepobjediva ne uspijeva ostvariti svoj cilj i stalno redefinira ono što bi značilo pobjedu. Pobjeda bi sada za Putina značila osvajanje Donbasa i barem jednog dijela juga Ukrajine. Do sada nije bilo mir pregovora, ovo glumljenje pregovora je pokušaj zavaravanja protivnika. Bilo je pokušaja medijacije, mnogi su pokušali posredovati, ali mirovnih pregovora nije bilo. Rat će na kraju, kao i svaki rat, završiti pregovorima, pitanje je nakon koliko mrtvih. Ali ti pregovori kojima će završiti rat za sada nisu još ni počeli”, rekla je bivša ministrica.

Osvrnula se i na Jasenovac te o zabrani pozdrava “Za dom spremni”.

“Koketiranje s ustašlukom koje se stalno pojavljuje u hrvatskoj politici je u prvom redu uvredljivo za sve građane Hrvatske, ne samo za one koji su postotno najviše stradali, nego za sve građane jer se kroz to koketiranje s ustašlukom šalje poruka da de facto to onima koji su etnički Hrvati ne smeta. Etničkim Hrvatima to smeta maksimalno! Nema naroda na svijetu koji nema tamne strane svoje povijesti, ali način napretka nije da lažeš o tome i to skrivaš, nego da se suočiš i budeš siguran da si napravio sve da se takve stvari više ne mogu ponoviti. Od obrazovanja na dalje. To je nešto s čime bi se u Hrvatskoj konačno trebalo raščistiti. Ne kao pitanje odnosa prema manjinama, nego odnosa prema svima nama, prema samome sebi”, istaknula je.

Osvrnula se i na nikad žešći sukob predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. 

“Obzirom na nesrazmjer ovlasti premijera i Vlade i ovlasti predsjednika, mislim da u funkcioniranju to nije prevelika kriza. Naravno da je donekle, ima stvari gdje postoji suodlučivanje, npr. imenovanje diplomatskih predstavnika, ima nekih stvari vezanih uz obranu, tajne službe, u tom pogledu to je problem. Međutim, po mišljenju je puno veći problem što se šalje u hrvatsku politiku, ali i familiju, poruka koja nije dobra – da je to normalan način funkcioniranja, komuniciranja. ‘Ako mogu predsjednik i premijer zašto ne bih i ja doma’. To nije dobro i tu bi se trebali malo spustiti i smiriti, što se načina tiče. Što se teme tiče, mislim da mnogim ljudima nije razumljivo zašto je to tako žestoko, a vezano je na inicijativu za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Oni su bili izručeni Njemačkoj, tamo us osuđeni pa vraćeni u Hrvatsku na odsluženje kazne. Sad kad je ova inicijativa naišla na takvu reakciju Vlade, to je po mom mišljenju razlog za žestinu reakcija predsjednika. To ne opravda neke riječi, neke od izraza, osobnih napada koji, ako išta, po mom mišljenju slabe njegov argument koji je bazično točan”, zaključila je Pusić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI