PUSIĆ, OPAČIĆ, OSTOJIĆ, LORENCIN! Gdje su danas bivši Milanovićevi ministri? Na neke ste zasigurno i zaboravili!

photo: Patrik Macek/PIXSELL

Sjeća li se netko još ministara iz Vlade sadašnjeg predsjednika Zorana Milanovića? Bilo je to u razdoblju od 2011. do 2015.godine kad je Milanovića početkom 2016. na premijerskoj funkciji zamjenio Tihomir Orešković.

Pa moramo priznati da je se rjetko tko sjeti ili o njoj priča, a kad ju se spomene HDZ-ovcima oni svi unisono kažu da je bila daleko najgora od svih dosada. Jednako takvo mišljenje imaju i o radu tih istih ministara u Vladi što znaju jako spočitavati Milanoviću kad ga krenu napadati i uzvraćati na njegove udarce.

Brojčano velika Vlada a mnogi su potpuno van politike


Dvanaestu Hrvatsku Vladu činilo je 20 ministara, a neki od njih su se u međuvremenu umirovili i nisu više u politici.

Jedna od takvih je bivša šefica diplomacije, i nekadašnja predsjednica HNS-a Vesna Pusić a sada GLAS-a odlučila se nedavno, točnije prije posljednjih parlamentarnih izbora umiroviti pa sada tek s vremena na vrijeme komentira neke društveno-političke aktualnosti kad je pojedine televizije ili mediji općenito pozovu da čuju njen komentar.Svoj SDP  u međuvemu napustila je bivša ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić koja se u prošlom sazivu Sabora pridružila zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i njegovom klubu zastupnika, te je time zapravo i okončala svoju dugogodišnju političku karijeru. Kao što je vjerujem poznato nakon prošlih parlamentarnih izbora proglašena je jednom od najvećih izbornih gubitnica i od tada je se u javnom prostoru više niti ne spominje.

Branko Grčić bivši ministar regionalnog razvoja član Glavnog odbora i predsjednik Savjeta za gospodarstvo i regionalni razvoj, ali i kao saborski zastupnik i vrlo je i dalje aktivan u političkom životu.

Ni bivši ministar financija Boris Lalovac je i dalje u politici iako ne istupa toliko često u jasvnosti, ali svoj SDP zastupa kao saborski zastupnik.

Čovjek pak koji uvijek diže puno bure u javnosti i bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić svoju je političku karijeru pokušao nedavno revitalizirati kao kandidat za predsjednika SDP-a, no kao što je poznato nije u tome uspio. Sve se to odrazilo i na njegovo zdravlje, doživio je teški težak srčani udar od kojega se  uspješno oporavio te je odmah krenuo u novu političku borbu, onu za župana Splitsko-dalmatinske županije kao prvi čovjek splitske organizacije svoje stranke.

Ivan Vrdoljak, nekadašnji ministar gospodarstva i bivši čelnik HNS-a koji se u javnom prostoru posljednji put spominjao nakon posljednjeg uhićenja donedavnog šefa Janafa Dragana Kovačevića također se povukao iz politike.

Podsjetimo, prema sumnjama Uskoka Kovačević je primao mito u obliku nekretnina, od tvrtki kojima je zauzvrat sređivao poslove s Janafom.

Jedna od tih nekretnina je i stan smješten u zgradi Sunčani Žnjan koju je izgradila istoimena tvrtka u vlasništvu Vrdoljaka i stanovitog Klementa Bašića. Svoj trojici dodirna je točka HNS, u kojem je Vrdoljak godinama slovio za najutjecajniju figuru kao njen predsjednik.

Ima ih zaista posvuda

Premda nije bio najutjecajniji političar, bivši ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras u prošlom sazivu Sabora bio je jedan od najaktivnijih zastupnika i s njim nikad nije bilko dosadno. No to sve nije bilo dovoljno da ga građani nagrade pa na prošlim parlamentarnim izborima Sabor nije ušao, maknut je i s čela zagrebačkog SDP-a, a osim toga Peđa Grbin nije ga kandidirao niti za zagrebačkog gradonačelnika čemu se on nadao,  pa bi po svemu sudeći Maras uskoro svoju sreću trebao potražiti izvan politike. U SDP-u pak više nije bivši ministar rada Mirando Mrsić koji se nedavno pokušao kandidirati za zagrebačkog gradonačelnika, no uvidjevši da su mu šanse skromne ovaj liječnik potporu je dao bivšoj ministrici graditeljstva, šefici Glasa Anki Mrak Taritaš.

On je stranku napustio zbog neslaganja sa bivšim šefom stranke Davorom Bernadićem.

Jedan od najutjecajnijih SDP-ovaca i danas je nekadašnji ministar uprave Arsen Bauk, koji je ujedno jedan od najpoznatijih zastupnika Partije u aktualnom sazivu Sabora, za to vrijeme bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić sada savjetuje predsjednika Milanovića, dok se bivši ministar obrane Ante Kotromanović zaposlio kod svojeg prijatelja Ivana Čermaka u Croduxu. Kod Milana Bandića skrasio se i bivši ministar zdravstva Siniša Varga koji je nedugo potom postao predsjednik Upravnog vijeća Hitne medicinske službe grada Zagreba.

Bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina osnovao je tvrtku Aspira iz koje prodaje savjetničke usluge tvrtka i institucijama država koje tek trebaju ući u EU poput Srbije, Crne Gore i BiH. Za to vrijeme Mihael Zmajlović svoje usluge nudi žiteljima Zagrebačke županije kao stranački kandidat za župana, bivšeg ministra kulture Borisa Šipuša u javnosti se više ne spominje, ali je zato javno i politički aktivan SDP-ov europarlamentarac i bivši ministar branitelja Predrag Fred Matić baš kao i Siniša Hajdaš Dončić saborski zastupnik svoje stranke i bivši ministar prometa. Ministar turizma Darko Lorencin prema posljednjim dostupnim informacijama radi u rovinjskoj Maistri dok je zaboravljeni ministar obrazovanja Vedran Mornar nastavio svoju karijeru na FER-u.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI