PUTIN I ERDOGAN O TAKTICI PROTIV TALIBANA: ‘Njihove umjerene poruke ocjenjujemo kao pozitivne!’’

Foto: Wotchit/ Mikhail MetzelTASS via Getty Images

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obavio je telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u kojem su se založili za “progresivan” pristup talibanskoj vlasti u Afganistanu umjesto da se pred njih postavljaju “teški zahtjevi”.

Rusija i Turska su među državama koje smatraju da s talibanskim vlastima treba ostvariti dijalog.

Erdogan je između ostalog pohvalio pregovore talibana i afganistanskih bivših visokih dužnosnika, rekavši kako “obećavaju”.

Umjerene poruke talibana je ocijenio kao pozitivne, ali slaže se sa zapadnim kolegama da treba vidjeti kakva će biti njihova djela.

“Kanale za dijalog s talibanima moramo ostaviti otvorene i nastaviti progresivno zauzimanje, umjesto pristupa koji bi se temeljio na teškim zahtjevima”, rekao je Erdogan, navodi se u priopćenju ureda turskog predsjednika.



“Predsjednici su se dogovorili o učvršćenju bilateralne suradnje u vezi s Afganistanom”, navodi se u priopćenju Kremlja.

I Putin i Erdogan smatraju da je potrebno osigurati “stabilnost i civilni mir u zemlji” s naglaskom na “borbu protiv terorizma i krijumčarenje droge”.

Turska u Afganistanu ima nekoliko stotina vojnika gdje sudjeluje sa Sjedinjenim Državama u osiguranju kabulske zračne luke.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI