PUTIN NA DRŽAVNOJ TELEVIZIJI OPTUŽIO ZAPAD: ‘Problem slanja žita lako je riješiti na jedan lagan način’

Foto: KremlinxPool, Guliver Image

Ruski predsjednik Vladimir Putin u intervju na državnoj televiziji odbacio je optužbe da Rusija blokira izvoz žita preko ukrajinskih luka i predložio da se žito izvozi kroz Bjelorusiju, uz uvjet da se toj zemlji ukinu sankcije.

Putin je na državnoj televiziji rekao da Zapad pokušava prikriti vlastite pogreške optužujući Rusiju za probleme na globalnom tržištu. Ruska vojska zauzela je veći dio južne ukrajinske obale i njezini brodovi kontroliraju pristup lukama na Crnom moru. Moskva je optužila Ukrajinu i Zapad za poremećaje u izvozu ukrajinskog žita.

“Ako netko želi riješiti problem izvoza žita iz Ukrajine, molim, najlakši način je kroz Bjelorusiju. To nitko ne sprječava”, rekao je Putin. “No, najprije treba ukinuti sankcije Bjelorusiji”.

Bjeloruski čelnik Aleksander Lukašenko je ranije u petak rekao da je Minsk spreman preko svoga teritorija dopustiti tranzit ukrajinskog žita do luka u Njemačkoj, Poljskoj, Rusiji ili na Baltiku, ako preko tih luka bude mogla izvoziti bjelorusku robu.

Putin je rekao da će se problemi na globalnom tržištu pogoršati zbog britanskih i američkih sankcija ruskim proizvođačima gnojiva. 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI