PUTIN ODAO POČAST PETRU VELIKOM: ‘Očito je i na nama da vratimo (ono što je rusko) i ojačamo zemlju’

Foto: EPA/ALEXEI DANICHEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK /

Ruski predsjednik Vladimir Putin odao u četvrtak je odao počast caru Petru Velikom na 350. godišnjicu njegova rođenja. Pritom je usporedio navodnu povijesnu težnju tadašnje i današnje Rusije za povratkom ruskih zemalja.

“Petar Veliki je 21 godinu vodio Veliki sjeverni rat. Ratovao je sa Švedskom i činilo se kao da im je nešto uzeo. Nije im uzeo ništa, vratio je ono što je bilo rusko”, rekao je Putin.

Tadašnju kampanju Petra Velikog usporedio je sa situacijom u kojoj se trenutno nalazi Rusija.

“Očigledno je i na nama da vratimo (ono što je rusko) i ojačamo zemlju. Ako pođemo od činjenice da su te temeljne vrijednosti temelj našeg postojanja, sigurno ćemo uspjeti riješiti probleme koje su pred nama”, istaknuo je.

Petar Veliki, autokratski modernizator kojemu se dive i liberalni i konzervativni Rusi, vladao je 43 godine, a po sebi je nazvao novu prijestolnicu Sankt Petersburg, koji je izgrađen na teritoriju koji je osvojio od Švedske. Vladimir Putin rođen je u Sankt Petersburgu.



Bio je to projekt koji je koštao života desetke tisuća kmetova koji su na prisilnom radu gradili Petrov “prozor u Europu” u močvarama uz obalu Baltičkog mora.

Prije Putinova posjeta izložbi, državna televizija emitirala je dokumentarac u kojem se veliča Petar Veliki kao čvrsti vojskovođa, koji je moderniziranom vojskom i mornaricom uvelike proširio ruski teritorij na račun Švedske i Osmanskog Carstva.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI