PUTINA NIJE MOGUĆE PRISLUŠKIVATI: Evo zašto se ruskome predsjedniku neće nikad dogoditi ono što i Trumpu

Screenshot

Donald Trump upao je u probleme zbog objaljivanja snimke i transkripata između njega i ukrajinskog predsjednika. Trumpovi protivnici traže pokretanje impeachmenta, međutim, ono što je odjednom izbilo u prvi plan je pitanje koliko su razgovori šefova država sigurni. Govorimo o tome da je prisluškivan razgovor predsjednika najmoćnije države svijeta.

Tijekom dva desetljeća, koliko je u državnom vrhu, ruski predsjednik Vladimir Putin nikada nije prisluškivan, nikada nitko nije hakirao njegove osobne podatke i nikada telefonski huligani nisu razgovarali s njim lažno se predstavljajući, kao što su činili s drugim državnicima. Bivši pukovnik KGB-a je odlično zaštićen.

Ruski mediji se hvale kako se takav propust njihovim tajnim službama nikad ne bi dogodio. Vjerojatnost da se presretnu službeni razgovori predsjednika Rusije jednaki su nuli, jer specijalne komunikacije Federalnih služba sigurnosti koriste vojne satelite. Čak i ako netko pokuša prisluškivati, signal će se šifrirati. U Rusiji ne postoji misterioznija struktura pa se ni jedan Putinov razgovor do sad nikad nije presreo, niti ga je objavila neka strana obavještajna služba, kao što se to sad dogodilo Trumpu.

Ako mislite da Vladimir Putin razgovara isključivo iz neke posebno opremljene prostorije u Kremlju kako bi vodio razgovore sa svojim kolegama u inozemstvu, istina je potpuno drugačija. Ruski predsjednik naime posjeduje mobilni telefon koji je malo deblji nego obični, kako navode ruski mediji.

Za predsjedničke razgovore predviđeno je nekoliko razina zaštite, uključujući izobličavanje signala i prisluškivanje. Razgovor predsjednika Rusije sa stranim kolegom obvezno se vodi uz prevoditelja, čak i ako oba predsjednika odlično govore neki zajednički jezik. To je propisano protokolom.



Pri tome se prevoditelj nalazi na telefonskoj vezi, ali može sjediti i u kabinetu u Ministarstvu vanjskih poslova. Osim njega, razgovor prate i tehnički stručnjaci koji kontroliraju kvalitetu zvuka.

Mediji navode i da se svi Putinovi razgovori bilježe, kao i da obično i druga strana snima i ima kopije razgovora. Prema navodima ruskih medija, uvijek može biti objavljen neki stari razgovor Putina i Trumpa, ali onda to ne bi bio dio propusta ruskih, već američkih tajnih službi.

Ruski lider ne koristi pametni telefon i aplikacije za slanje poruka. “Korištenje pametnog telefona je neka vrsta dobrovoljnog egzibicionizma. To je potpuna transparentnost. Čim uzmete u ruke pametni telefon, vi bez ikakve sumnje dajete potvrdu da ste spremni sve svoje podatke iznijeti na uvid javnosti”, stao je u obranu Putina glasnogovornik predsjednika Ruske Federacije, Dmitrij Peskov.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI