PUTINOVE NOVE OPTUŽBE: ‘Zločine nad civilima, etničko čišćenje i kažnjeničke akcije provode neonacisti u Ukrajini’

Foto: Guliver Image/Kremlin Pool

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je optužio “neonaciste u Ukrajini” za zločine nad civilima. Time je htio opravdati rusku vojnu ofenzivu u toj zemlji.

“Zaboraviti ono čemu nas je povijest naučila, vodi ka ponavljanju strašnih tragedija. Dokaz tomu su zločini nad civilima, etničko čišćenje i kažnjeničke akcije koje provode neonacisti u Ukrajini”, reka je Putin u priopćenju.

Dodao je kako se ruski vojnici odvažno “bore protiv zla”.

“Dan oslobođenja njemačkog logora smrti Auschwitza-Birkenaua, sjetimo se da Putin gradi nove logore na istoku”, reagirao je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Pritom je pozvao na pomoć Ukrajini kako se povijest “ne bi ponovila”.



Da bi opravdao svoju vojnu intervenciju, Putin je više puta osudio “genocid” nad stanovnicima ruskog govornog područja na istoku Ukrajine i nazvao vladu Volodimira Zelenskog “neonacističkom”.

“Svakim pokušajem revizije doprinosa naše zemlje Velikoj Pobjedi (u Drugom svjetskom ratu) zapravo se opravdavaju zločini nacizma i utire put obnovi njegove krvave ideologije”, napisao je ruski predsjednik u priopćenju.

Osvrnuo se i na žrtve holokausta te izrazio žaljenje zbog “milijuna nedužnih žrtava – Židova i pripadnika drugih naroda – koji su ubijeni, mučeni i umoreni glađu i bolestima tijekom holokausta”.

Inače, Rusija je svake godine sudjelovala na Međunarodnom danu sjećanja na žrtve holokausta koji se obilježava 27. siječnja, ali ove godine nije pozvana na 78. obljetnicu oslobađanja logora smrti Auschwitza-Birkenaua.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI