PUTINU OVO NEĆE BITI DRAGO ČUTI: Nakon pola godine oglasila se Angela Merkel! Osudila ‘barbarski’ rat i rusku invaziju

Foto: Guliver Images

U prvom javnom obraćanju u šest mjeseci, bivša njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je ruski napad na Ukrajinu kršenjem međunarodnog prava i “dubinskom prijelomnicom” u povijesti Europe nakon Drugog svjetskog rata.

“Moja solidarnost s Ukrajinom koja je napadnuta i na koju je Rusija izvršila invaziju i potpora njezinom pravu na samoobranu”, rekla je Merkel u srijedu navečer.

Kazala je da podupire napore koje su poduzeli sadašnja njemačka vlada, Europska unija, Sjedinjene Države, NATO, G7 i UN kako bi osigurali da se zaustavi “barbarski rat i agresija Rusije”.

Merkel je govorila pred dvjestotinjak gostiju na svečanosti za Reinera Hoffmanna koji je nedavno odstupio s čelnog mjesta utjecajne Konfederacije njemačkih sindikata.

Istaknula je da će posljedice rata biti dalekosežne, posebno za Ukrajinu, ali i za cijeli kontinent.



Merkel se osvrnula i na zvjerstva nad civilima, spomenuvši Buču, mjesto blizu Kijeva, u kojem su pronađene stotine ubijenih civila.

Malim tračkom nade u toj “beskrajnoj žalosti” nazvala je golemu potporu koju Ukrajincima pružaju susjedne zemlje, navodeći Poljsku i Moldaviju kao primjer. “Nikada ne bismo smjeli uzimati mir i slobodu zdravo za gotovo”, naglasila je bivša  njemačka kancelarka.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je novi, 700 milijuna dolara vrijedan paket vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje mobilne raketne sustave s dometom do 80 kilometara.

Ruski ministar vanjskih poslova rekao je da zahtjevi Ukrajine prema Zapadu u vezi s opskrbom naprednih raketnih bacača nadilaze “sve granice i pristojnost” te su “izravna provokacija”. Reakcija dolazi nakon što je predsjednik Joe Biden rekao da SAD pružaju Ukrajini “naprednije raketne sustave i streljivo” koje će joj omogućiti da pogodi ciljeve udaljene 80 kilometara. SAD kaže da se Ukrajina obvezala da neće koristiti oružje protiv ciljeva u Rusiji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI