RAĐA SE VELIKA KOALICIJA U BiH! Žele svrgnuti Izetbegovića: ‘Čović i Dodik će imati potpuno drugačije pregovarače’

Blok političkih stranaka iz BiH, koji je ostvario značajan uspjeh na lokalnim izborima održanim u studenom, nastupit će zajedno i na općim izborima najavljenim za 2022. i očekuje uvjerljivu pobjedu nad SDA, najavio je jedan od čelnika tog bloka, Elmedin Konaković.

Na stranačkoj konferenciji za novinare održanoj u Sarajevu Konaković, koji je na čelu stranke Narod i pravda (NiP), potvrdio je kako blok osnovan radi nastupa na prošlogodišnjim lokalnim izborima nastavlja zajednički djelovati te će nastupiti kao koalicija na izborima 2022. kada će se birati nove županijske i entitetske vlasti, kao i ona državna.

Uz NiP u tom su bloku Naša stranka (NS), Socijaldemokratska partija (SDP BiH) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL), a Konaković je najavio kako će im se u koaliranju pridružiti još neke stranke pa zajedno očekuju uvjerljivu pobjedu na narednim izborima. Neizravno je naznačio kako očekuju prije svega potporu bošnjačkog biračkog tijela.

Dragan Čović i Milorad Dodik moraju biti svjesni da će 2022. godine imati potpuno drugačije pregovarače“, kazao je Konaković.

Dodao je kako još nije odlučeno hoće li blok imati zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH, ali je istaknuo kako se pobjeda takve osobe već sada može smatrati zajamčenom.



Koalicija poznata i kao Četvorka preuzela je vlast u Sarajevskom kantonu poslavši Stranku demokratske akcije (SDA) u oporbu.

Najbogatijim kantonom u Federaciji BiH sada upravlja vlada u kojoj je većina ministara iz NiP-a, no na čelu joj je Edin Forto iz Naše stranke.

Predsjednik te stranke Peđa Kojović također je potvrdio kako je razrađen plan zajedničkog nastupa na narednim općim izborima s ciljem promjene stanja u cijeloj državi.

“Četvorka je armirana i kako se okrećemo 2022., bit će još čvršća jer je vode ljudi koji su svjesni da moramo promijeniti stanje u BiH ako ne želimo biti pejzaž, teritorij bez ljudi”, kazao je Kojović za N1 dodavši kako će Hrvatima, Bošnjacima, Srbima i manjinama biti bolje samo ako bude bolje ukupno stanje u zemlji.

Stranke su različitih ideoloških profila, no njihovi čelnici tvrde kako to neće biti zapreka zajedničkom djelovanju čiji je cilj dovesti do važnih promjena.

NiP su formirali uglavnom bivši članovi SDA nezadovoljni politikom koju je vodio njen vrh predvođen Bakirom Izetbegovićem, ali su ostali svjetonazorski bliski najvećoj bošnjačkoj stranci.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI