RADILE NA NIZU VAŽNIH SLUČAJEVA! Ovo su žene zaslužne za uhićenje Gabrijele Žalac

Patrik Macek/PIXSELL

Medijski prostor posljednjih dana ispunilo je uhićenje bivše HDZ-ove ministrice Gabrijele Žalac i ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica.

Nalog za uhićenje izdao je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO). Među 22 članice EU koje imaju svog delegiranog tužitelja, osam članica na čelu te institucije ima ženu, a među njima je i Hrvatska.

Hrvatski ured vodi Tamara Laptoš, bivša ravnateljica USKOK-a i nekadašnja zamjenica glavne državne odvjetnice koju su Europski parlament i Vijeće izabrali u tu instituciju.


Laptoš je gotovo pet godina vodila USKOK, a za njezina mandata pokrenute su najznačajnije istrage, one protiv Zdravka Mamića i pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Te su istrage okončane podizanjem optužnica, a u Mamićevu slučaju jedna od tih optužnica završila je i pravomoćnom osuđujućom presudom. Kao zamjenica ravnatelja USKOK-a, s Vanjom Marušić, sadašnjom ravnateljicom USKOK-a, vodila je istragu te kasnije zastupala optužnicu u aferi Ina-MOL protiv bivšeg HDZ-ovog premijera Ive Sanadera.Javnost je Laptoš upoznala kao tužiteljicu koja je radila na slučaju optuženog bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u aferi Spice. U travnju 2011. imenovana je za voditeljicu Odjela tužitelja u USKOK-u, a mjesec dana kasnije Međunarodno udruženje tužitelja proglasilo ju je tužiteljem godine. Od 2014., kad je Dinko Cvitan imenovan glavnim državnim odvjetnikom, ona ga je naslijedila na čelnom mjestu u USKOK-u. Nakon ostavke glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića njezino se ime spominjalo među mogućim kandidatima za njegovog nasljednika, no već se tada isticala njezina kandidatura za europsku funkciju.

Prije nekoliko mjeseci u razgovoru za HRT objavila je da bi 20-ak uskočkih predmeta moglo prijeći u nadležnost EPPO-a. Iako su aktualna uhićenja svojevrsno vatreno krštenje rada hrvatskog ureda, ne treba zaboraviti da su u srpnju otvorili istragu protiv gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića i još tri osobe zbog korupcije i zloporabe položaja u slučaju Janaf. Grgića se, podsjećamo, sumnjiči zbog primanja 100.000 kuna mita od poduzetnika Kreše Peteka u zamjenu za dodjelu 4,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU-a za izgradnju reciklažnog dvorišta u Novoj Gradiški.

Vrijedi podsjetiti da su Europsko vijeće i Europski parlament prije dvije godine izabrali na čelno mjesto prve europske javne tužiteljice iznimno uspješnu bivšu rumunjsku antikorupcijsku državnu odvjetnicu Lauru Codruțu Kövesi.

Riječ je o tužiteljici koja je u Rumunjskoj podigla optužnice protiv 14 ministara ili bivših ministara, 43 parlamentarna zastupnika i više od 260 lokalnih političara i postala strah i trepet za iskvarene političke elite. Bila je na čelu rumunjskog Ureda za borbu protiv korupcije od 2013. do 2018. U antikorupcijskim istragama istraženo je i optuženo više tisuća članova rumunjske korupcijske mreže. Njezin je ured 2015. pokrenuo istragu i protiv tadašnjeg rumunjskog premijera Victora Pontea zbog sumnje u kriminal i utaju poreza prije njegovog ulaska u politiku, dok je još bio odvjetnik. Prema godišnjem izvješću koje je Kövesi podnijela 2015., njezin antikorupcijski ured po pokrenutim istragama i procesima zaplijenio je zapanjujućih 431 milijun eura mita, piše Novi list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI