RADIMIR ČAČIĆ ZAGRMIO: Ako je DORH pogriješio o Sauchi – smjena državnog odvjetnika

DIP

'' Treba diskreditirati svakoga pojedinca, ako je ozbiljan kriminalac. Ako se ovdje pokaže, a SDP-ovci se sa Sauchom odnose s prilično rezerve, uvjeren sam da se ovdje na osobnoj razini ne može raditi o kriminalu tih ljudi, koje poznajem.'', navodi

Radimir Čačić komentirao je zahtjev DORH-a, koji je tražio skidanje imuniteta SDP-ovom zastupniku i predstojniku ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića, Tomislavu Sauchi.

“DORH je svakako morao zatražiti skidanje imuniteta nakon otvranja ovakve afere, međutim, ta priča s uhićenjem rekao bih da je farsična”, rekao je Čačić na N1 gostujući u emisiji Novi dan.

“Sad inzistirate na tome da se uhiti čovjek koji je saborski zastupnik, bio je predstojnik ureda premijera četiri godine, ukupni iznos dnevnica o kojima ovdje razgovaramo je 300.000 kuna. Naravno, to je ozbiljan iznos za svakog čovjeka, ali da će Tomislav Saucha, ukoliko je svjestan činjenice da je kriv, a ja sam siguran da nije, bježati iz zemlje zbog iznosa od 300.000 kuna, ovdje ima obitelj, roditelje, suprugu, djecu, sasvim sigurno neće.  Ne vidim nijedan opravdan temelj da se traži uhićenje čovjeka za kojega je sasvim sigurno da namjeru za bijeg ne bi mogao imati”, rekao je Čačić.

Kad je u pitanju mogućnost uhićenja zbog utjecaja na svjedoke, Čačić je rekao da ne vjeruje da Neven Budak, Slavko Goldstein ili Siniša Petrović lažu kad kažu da nisu primali nikakve dnevnice. “Stvar je potpuno neodgovorna, suluda! Da bi Saucha to potpisivao, morao bi biti izvan svake pameti. Da netko ide krasti na taj način, ne pada mi na pamet vjerovati u to. Ovdje se očito radi o kriminalu, revizija je to utvrdila, sad treba utvrditi tko je počinitelj”, rekao je Čačić.

Ipak, Saucha je ipak odgovoran u jednom segmentu, istaknuo je Čačić. “Odgovornost Sauche leži u tome da je morao primijetiti na kraju godine da u njegovim troškovima, u njegovom budžetu od nekoliko milijuna kuna, da se neka stavka pretvara u bitno veću nego što bi trebala biti. To vidi svatko tko ima iskustva u provjeri tih papira. Saucha to iskustvo nema, to je problem naših vlada. U našoj državi ljudi koji ni ugrubo nisu u stanju voditi krojačnicu ili slastičarnicu, potpisuju stotine milijuna”, rekao je Čačić.



Objasnio je kako se potpisuju putni nalozi. “Onaj tko ide na put daje zahtjev, taj zahtjev priprema netko u tajništvu, on se predaje iz tajništva predstojniku ureda ili njegovom zamjeniku, iz tajništva se šalje u Vladu da se da akontacija ako je put u inozemstvo, ona se vraća u tajništvo i taj tko ide na put potpisuje. Ozbiljan i odgovoran inspektor može za dva sata utvrditi nepravilnosti”, rekao je Čačić.

Na pitanje bi li DORH išao sa zahtjevom za skidanje imuniteta, a da za to nije imao čvrste dokaze, Čačić je rekao da je DORH dosad radio svašta. “DORH je ušao u svašta, od kolinja u Širokom Brijegu i vožnje gospođe koja je bila bolesna u Beč, i toga da je netko zvao nekoga da se nekoga premjesti s drugog kata na treći. Nažalost, svašta se kod nas događa i DORH vuče poteze koji ni za taj DORH neće završiti dobro. Treba diskreditirati svakoga pojedinca, ako je ozbiljan kriminalac. Ako se ovdje pokaže, a SDP-ovci se sa Sauchom odnose s prilično rezerve, uvjeren sam da se ovdje na osobnoj razini ne može raditi o kriminalu tih ljudi, koje poznajem. Ako se pokaže da su oni nevini, da se radi o falsifikatu potpisa, a DORH ide na skidanje imuniteta – treba snositi ozbiljne posljedice”, rekao je Čačić.

Znači li to smjenu državnog odvjetnika? “Apsolutno”, rekao je Čačić.

Kad je u pitanju zahtjev za uhićenje, on bi trebao biti izglasan na plenarnoj sjednici. “Ja ne sumnjam da će biti izglasano. Poznavajući mentalitet SDP-a, oni će glasati za to, što je strašno, ali da bi se oprali”, rekao je Čačić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI