RADIŠNI CRNOGORCI OSLOBODILI SE RADA NEDJELJOM: Hrvati, a što vi čekate sa zakonskom zabranom?

Josko Ponos/Cropix

U Crnoj Gori danas je prva neradna nedjelja za zaposlene u sektoru trgovine. Neradna nedjelja propisana je izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini koje su usvojene 20. lipnja, a počele su se primjenjivati u ponedjeljak.

Zakonom je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika. Zabranu rada nedjeljom tražili su sindikati, a vladi je to predložio Odbor za trgovinu. Protiv su bili veliki trgovački centri koji su navodili da tijekom vikenda imaju najveću zaradu.

U crnogorskim trgovinama radi oko 40 tisuća radnika, odnosno svaki peti zaposleni. Izuzeci od ovog zakona (oni koji će i dalje moći raditi nedjeljom i praznicima) su ljekarne, pekare, tržnice, benzinske pumpe, trgovine s pogrebnom opremom, cvjećare, kiosci za tisak, maloprodajni objekti unutar aerodroma, luka, željezničkih i autobusnih stanica, štandovi na sajmovima i festivalima i trgovačka skladišta na veliko.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su pozvali sve da poštuju propisane obveze kako ne bi došli u situaciju da tržišni inspektori poduzimaju propisane upravne mjere i izriču novčane kazne. Propisana kazna za nepoštivanje ove odredbe zakona je od 1.000 do 10.000 eura.

Za nepoštovanje zakonskih obaveze, pored novčanih kazni, propisana je i upravna mjera kojom je definirano da će inspektor, ukoliko utvrdi da trgovac radi nedjeljom i u dane državnih ili drugih praznika, zatvoriti prodajni objekt ili drugo prodajno mjesto za vremenski period u kojem rad nije dozvoljen.



Koliko će dugo u Crnoj Gori potrajati uvedena neradna nedjelja, tek ćemo vidjeti. Naime, Sindikat poslodavaca Crne Gore podnio je Ustavnom sudu Zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona kojim je propisano da trgovine na malo i veliko ne smiju raditi nedjeljom te u dane praznika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI