RADOVAN KARADŽIĆ ODBIJEN, NJEGOV ODVJETNIK OČAJAN: ‘Osuđen je na smrt od muslimanskih ekstremista!’

screenshot

Radovanu Karadžiću odbijen je prigovor na odluku da ostatak doživotne kazne zatvora, umjesto u Haagu, odsluži u jednom od britanskih zatvora.

Vijest da će Karadžić kaznu služiti u Velikoj Britaniji prije nekoliko dana objavio priopćio je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab, a ona Karadžiću očito nije najbolje sjela, inače se na istu ne bi žalio.

Da mu je prigovor odbijen potvrdio je njegov američki odvjetnik Peter Robinson. Izrazio je ovim putem žaljenje zbog ove odluke koja će, mišljenja je Robinson, imati ogromne posljedice po njegovog branjenika koji je ovom odlukom “osuđen na na kaznu samice do kraja života ili na smrt od muslimanskih ekstremista u zatvorima u Velikoj Britaniji”, tvrdi.

Karadžićevog generala izboli su u britanskom zatvoru

 

Međunarodni rezidualni mehanizam za međunarodne kaznene sudove, pravni nasljendik Haaškog suda, još nije potvrdio ovu odluku.



Inače, izjava Karadžićevog odvjetnika jasna je aluzija na incident u britanskom zatvoru koji datira još iz 2010. godine. Tada su u zatvoru Wakefield muslimanski ekstremisti izboli generala Vojske RS Radislava Krstića koji je služio kaznu zbog pomaganja genocida u Srebrenici.

Krstić se oporavio od tog napada nakon čega je vraćen u Nizozemsku, a potom i u Poljsku gdje služi kaznu od 35 godina zatvora.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI