Ranko Ostojić: ‘Odazvao sam se pozivu DORH-a i sukladno zakonu ne mogu iznositi nikakve informacije’

Patrik Macek/PIXSELL

Kako je potvrdio za N1, SDP-ov Ranko Ostojić u ponedjeljak je pozvan u DORH kako bi iznio svoja saznanja o slučaju u Domu za starije i nemoćne gdje je umrlo 18 osoba od koronavirusa.

“Točno je da sam pozvan od strane DORH-a. Pozivu sam se odazvao i sukladno zakonu ne mogu iznositi nikakve informacije”, rekao je Ostojić.

“Želim istaknuti da je moja obaveza poštovati zakone RH, kao što vjerujem da će DORH kao samostalno tijelo postupati! Sama činjenica da su naložili dodatne izvide policiji nakon prvog izvješća, najbolji je odgovor onima koji bi inspekcijskim ‘samoocjenjivanjem’ željeli okončati utvrđivanje eventualne odgovornosti!”, istaknuo je.

Bivši ministar u nedjelju je gostujući na N1 televiziji u emisiji Točka na tjedan rekao da je sve što zna rekao i ministru zdravstva Viliju Berošu. Pozvao je policiju da ga pozovu kako bi im iznio što zna, no kritizirao je i njih da drže sve u ladici i čekaju nalaze inspekcija ministarstva zdravstva i socijalne skrbi što je isto, smatra, kršenje Zakona o kaznenom postupku jer da su se držali zakona, onda bi policija mogla davati informacije inspekcijama, a ne obratno.

Inspekcije su utvrdile da nema odgovornih za prodor virusa u dom za starije osobe

Općinsko državno odvjetništvo je još prije mjesec dana splitskoj policiji naložilo da provode izvide i utvrde što se točno događalo u epidemiji koronavirusom u Domu za starije i nemoćne osobe.



Inspekcije dvaju ministarstava – za zdravstvo te demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, utvrdile su da nema odgovornih za prodor virusa u dom pa tako ni za preminule štićenike već je, po njima, za to kriv virus.

Splitska policija u petak je Općinskom državnom odvjetništvu poslala posebno izvješće, no kako se neslužbeno doznaje, nezadovoljni izvješćem ODO je zatražilo daljnje izvide.

Dramatična noć u Domu za starije i nemoćne osobe dogodila se 7. travnja kada je 50 štićenika prebačeno sanitetskim kolima u KBC Split, na lokalitet Križine gdje je COVID bolnica.

Do danas hospitalizirano 68 korisnika splitskog Doma

Do danas ih je hospitalizirano ukupno 68, uglavnom nepokretnih ili slabije pokretnih bolesnika, od kojih je preminulo njih 18. Ostali dio štićenika je samoizoliran u makarskoj Biokovci.

Zbog velikog broja umrlih i zaraženih korisnika splitskog Doma za starije oporbeni SDP najprije je zatražio smjenu ravnatelja Ivana Škaričića, bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Omiša, a potom i opoziv potpredsjednika Sabora Ante Sanadera koji je i predsjednik splitsko-dalmatinskog HDZ-a.

Vladajuća stranka odbacila je prozivke i SDP-ov zahtjev nazvala politikanstvom, objavio je N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI