RASPAD AFRIKE PRED NAŠIM OČIMA: Na ovom mjestu rasjeda upravo nastaje novi ocean!

Nova satelitska mjerenja nude dragocjene podatke za proučavanje tektonskog rasjeda na jednom od geološki najneobičnijih mjesta na planetu.

Na tom mjestu, koje je ujedno i od najtoplijih na Zemlji, duž sušnog područja Afara, u istočnoj Africi, moguće je stajati točno na mjestu gdje se, duboko pod zemljom, kontinent upravo razdvaja.

To potpuno pusto prostranstvo nalazi se iznad spoja triju ogromnih tektonskih ploča. Za nekoliko milijuna godina geološki procesi prepolovit će Afriku i stvoriti novi ocean. Zasad je najočitiji dokaz nova pukotina, dugačka 56 kilometara u etiopskoj pustinji.

“Ovo je jedino mjesto na Zemlji gdje se može proučavati kako kontinentalni rasjed postaje oceanski”, rekao je Christopher Moore, doktorand sa Sveučilišta u Leedsu, u Velikoj Britaniji.

Smatra se da će nastanak novog oceana u Africi trajati najmanje pet do deset milijuna godina.



S vremenom će se sada jedinstven afrički kontinent podijeliti, a novi ocean nastat će tako što će Adenski zaljev i Crveno more preplaviti regiju Afar i cijelu nizinu istočne Afrike čiji će jedan dio ostati suh i postati novi, mali kontinent.

Tri ploče razdvajaju se različitim brzinama: Arapska ploča odmiče se od Afrike brzinom od oko 2,5 cm godišnje, dok se dvije afričke ploče odvajaju upola sporije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI