Rasprava o sustavu Domovinske sigurnosti: Pred Hrvatskom stoje brojni izazovi

screenshot

Kako funkcionira Zakon o sustavu o domovinskoj sigurnosti? Prvi test bio je u snijegom i ledom zatrpanoj Lici i Gorskom kotaru. Sljedeći će biti na mogućim poplavama idućih dana. Priprema li se sustav za ljeto i požarnu sezonu? Bila je to tema emisije Otvoreno.

Gostovali su glavni ravnatelj policije Nikola Milina, posebni savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra obrane za sigurnost general Dragutin Repinc, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov, Robert Mikac s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, analitičar portala Obris.org Igor Tabak i župan Karlovačke županije Damir Jelić. 

Osim poplava i požara, postoje i drugi sigurnosni izazovi, kao što su bili Advent, Europsko prvenstvo u rukometu, ali i nadolazeća turistička sezona, istaknuo je Nikola Milina.

Policija još od 2005. godine provodi akciju Sigurna turistička sezona, a u njoj sudjeluju policajci iz više zemalja. Ove godine dolaze nam i kineski policajci, a cilj je ojačati međunarodnu političku suradnju i internu suradnju sa sigurnosnim i obavještajnim službama.

Osim turističke sezone, neki od prioriteta policije su nadzor državnih granica, pristupanje Schengenskom prostoru, otkrivanje organiziranog kriminaliteta, kao i prevencija i suzbijanje terorizma.Istaknuo je da građani doživljavaju policiju kao represivni aparat, ali da je ona daleko više od toga te da ima puno veću ulogu u pomoći i zaštiti stanovništva. U konačnici, najvažnija je suradnja među svim razinama kako bi učinkovitost bila što veća, zaključio je Milina.

Svi potencijali kojima Hrvatska raspolaže uporabljeni su tijekom snijega. Jesu li bili uporabljeni kao što smo željeli, teško je reći, kaže Dragutin Repinc. Kako god intervenirali, nikad nećemo postići idealno rješenje kojim bi svi bili zadovoljni. Bilo bi pretenciozno tvrditi i reći da Zakon o sustavu o domovinskoj sigurnosti može preko noći promijeniti situaciju.

To je dugotrajan proces, a naši potencijali imaju svoja ograničenja. Idemo u pravome smjeru, i Repinc vjeruje da je sustav sve bolji.

Zakon nema namjeru intervenirati u politički život, ali je važno da tijela na svim razinama uprave i samouprave otpočetka zajedno djeluju. Ambicija je zakona poboljšati razinu svih tih razina, da se zna tko što i kako radi, i kako bi se sustav mogao dalje unaprjeđivati.

General zbora Mirko Šundov kaže da je vojska konstantno spremna. Vojska je uvijek spremna intervenirati po potrebi, a naročito pružiti pomoć stanovništvu.

Osim toga, njena zadaća je i zaštita suvereniteta i sudjelovanje u međunarodnim misijama.

Psihološki moment je izuzetno važan, ističe Šundov, jer građani uz vojsku osjete sigurnost, a to je i odgovornost vojske. Vojska je već u fazi intenzivnih priprema za ljeto i borbu protiv požara, servisiraju se kanaderi i ostala oprema.

Tri su ključna problema u Karlovcu što se tiče zaštite od poplava, ističe Damir Jelić. Prvo su imovinsko-pravni odnosi, drugo su projektanti, a treći problem je zaštita prirode.

Trenutno se u Karlovcu pripremaju boks barijere, ali koji je na to utjecao novi zakon, kaže Jelić da je teško reći. Presudna je koordinacija ljudi i međusobna komunikacija.

Elementarne nepogode nas pogađaju sve češće, ističe Igor Tabak, a trenutno stanje na terenu dobar je test za novi Zakon. Tabaka brine što svi istrče na teren što prije, umjesto da se kapaciteti raspoređuju u kaskadama. Istaknuo je da isključiv oslonac na vojsku nije dobar, jer ona ima i drugih zaduženja.

Što se tiče požara i poplava, naš najveći uspjeh je što, za razliku od drugih zapadnoeuropskih zemalja, nemamo stradalih, kazao je Robert Mikac. Zato možemo zaključiti da imamo vrlo učinkovit sustav. Mi kao zemlja trebamo u tome smislu biti centar izvrsnosti u ovome dijelu svijeta.

Mikac je spomenuo da sada pomažemo Srbiji u uvođenju broja 112, i da će Europska komisija uskoro raspisati natječaj prema kojem će BiH pristupiti Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu, a Hrvatska ima najveći kapacitet da joj u tome pomogne. Istovremeno, pomagat će i sebi, rekao je Mikac.

Hrvatska se treba posvetiti upravljanju rizicima, kao i što više iskorištavati europske fondove. Pohvalio je novi Zakon, i naglasio da trebamo iti samokritični, ali da u sveukupnosti odrađujemo jako dobar posao, piše HRT.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI