RASPUDIĆ KOMENTIRAO MILANOVIĆA PA UDARIO NA PLENKOVIĆA: ‘Možda se tek zagrijava, a Plenković ne može pobjeći od svoje odgovornosti’

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić komentirao je aktualne teme, među ostalim Popis stanovništva, problem korupcije i uvođenje eura.

Najprije se osvrnuo na riječi predsjednika Milanovića koji je rekao da premijer Andrej Plenković nije mogao utjecati na odlazak mladi iz zemlje, Nino Raspudić je rekao:

“Možda se tek zagrijava. S nekim stvarima se slažem, s nekima nikako. Ne slažem se prije svega da Plenković nema odgovornosti za poražavajuće brojeve popisa stanovništva. Dramatične stvari su se dogodile za vrijeme Plenkovićeve Vlade. Kad je izašao taj broj, sjetio sam se jedne konferencije za medije kad je uživo njihov državni tajnik Strmota dao ostavku pred kamerama. Tad mi se to činio melodramatičan nastup prije četiri godine. Sad se vidi da je bio u pravu, struka je govorila svoje, četiri godine kasnije nisu mrdnuli prstom”, kazao je za N1.

Na pitanje o rastu plaća i rodiljnih naknada, što je spominjao premijer, Raspudić je rekao:

“To su sve Plenkovićeve bajke, to je lažni sjaj. Hrvatsko gospodarstvo je usko vezano uz europsko. Rasli jesmo, ali zahvaljujući rastu velikih za koje smo prikačeni, a rastemo manje od onih kojima smo slični. Pretekli su nas svi osim Bugarske. Čuli smo da su postojala razdoblja oko 1995. kad je rađanje naglo skočilo u Hrvatskoj. Ne bih ga optuživao za nisku stopu fertiliteta, ali odgovaran je za skoro 250.000 mladih koji su otišli u zemlje EU-a. Ne može se to uspoređivati sa Slovačkom ili Poljskom prije 20 godina.



Imamo problem u Hrvatskoj da se loše živi, nema ozbiljnog rasta gospodarstva, a nitko neće investirati u Hrvatsku zbog pravne i porezne sigurnosti. Ovdje morate podmićivati od najnižih lokalnih činkovnika do najviših pozicija, a često su nesposobni provesti i ono za što su potplaćeni.”

“Mjera je uvredljiva za zdrav razum. Ako poslušamo struku, ne može se demografija voditi spaljivanjem spektakularnog poteza, to mora biti široka promišljena politika”, dodaje o prijedlogu da se iseljenicima isplati do 150 tisuća kuna za povratak i pokretanje posla.

O rastu broja stambenih jedinica prema novom Popisu stanovništva kaže: “Puno stambenih jedinica je prazno, i to je najviše naraslo uz obalu u svrhu turizma. Zašto prosječan Hrvat u Dalmaciji recimo kao Amerikanac ne trguje obveznicama nego kupuje precijenjen stan u Zagrebu? Jer to kod nas nije fer, jer obveznicma trguje netko tko ima insajderske informacije. Mislim da je velika odgovornost čelništva HNB-a i saborski odbor će to propitati.”

Na pitanje je li moguća nezavisna istraga u HNB-u dodaje: “Nada umire posljednja. Oni dobrim dijelom kontroliraju pravosuđe i DORH, ali ne potpuno, nitko ga ne može kontrolirati sto posto.”

Govoreći o uvođenju eura Raspudić je rekao:

“Nagledali smo se eurofanatičnih obećanja, sve se svodilo na mitove o ulasku u EU-u. Gruba stvarnost je bila drugačija, izgubili smo nekoliko stotina tisuća stanovnika, a malo je napredovalo, uvođenjem eura neće se puno promijeniti. Ništa nije garancija. Mi imamo problem korumpirane vlasti koja mora otići, jednim potezom se ništa neće promijeniti. Tugaljivo će biti kad vidite kolika je kod Nijemca plaća u eurima, a koliko kod nas.”

Kazao je da idući ponedjeljak dolaze u Sabor s potpisima za referendum: “Sljedeći ponedjeljak dolazimo s potpisima u Sabor, a onda je na vladajućima. Inzistirat ćemo na transparentnom prebrojavanju i vidjet ćemo”, zaključio je Raspudić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI