RASPUDIĆ KOMENTIRAO ULAZAK ŠVEDSKE I FINSKE U NATO: ‘Plenković ne koristi poluge koje Hrvatska ima u rukama jer se boji za svoju briselsku karijericu’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Mostov saborski zastupnik Nino Raspudić za N1 komentirao je optužnicu koju je Srbija podigla protiv četvorice hrvatskih pilota.

Raspudić ističe da se, kada je Domovinski rat u pitanju, moramo držati činjenica i dokumenata. Vladu poziva da se počne držati zakona i dogovora.

“Neka vladajući počnu primjenjivati ono što je Vlada Tihomira Oreškovića donijela pred šest godina – da se četiri puta godišnje mora sastajati povjerenstvo koje će pratiti zadovoljavanje uvjeta Srbije prema EU. Dosad se trebalo sastat 24 puta, sastalo se nula puta. To je odluka koja nije poništena, ali se ne ispunjava. Zašto? Jer je volja EU-a bila, prije svega Njemačke, da se Vučića gladi i pušta bez previše uvjeta. Srbija je povlašteni tretman sigurno imala od Njemačke. Srbi izravno krše ono što su sami potpisali u Bruxellesu. Hrvatska po tom pitanju ne radi ništa. Samo se mora poštovati dogovoreno iz dogovora Bruxellesa sa Srbijom i onoga što je Vlada pred šest godina donijela”, rekao je Raspudić.

Zna što bi učinili da su oni na vlasti.

“Mi bismo inzistirali da se poštuju zakon, odluke vlade. Oni (Srbija) nama ne bi milimetra napravili prema eurointegracijama dok se ne zadovolje neki uvjeti. Moramo biti jasni u ispunjavanju zahtjeva i obveza na koje se Srbija sama obvezla”, rekao je Raspudić.



“Ono što Milanović govori zvuči lijepo, ali on ima ograničene ovlasti. Glavni igrač je Vlada, u Vladi nema volje. Isto kao i po pitanju BiH, Plenković pazi da se ne zamjeri Bruxellesu i Berlinu da ne dobije od njih neki no-no“, kaže Raspudić.

Kada su u pitanju Hrvati u BiH i izborni zakon, Raspudić kaže da je očekivao ovakav rasplet unatoč tome što su Andrej Plenković i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman govorili suprotno.

“Godinu dana su Gordan Grlić Radman i Andrej Plenković povremeno odlazili u Mostar i uvjeravali Hrvate kako će s partnerima, EU-om i SAD-om izmijeniti zakon. Ja sam bučno u Saboru upozoravao na ovo što će se dogoditi. Nije se dogodilo ništa i očito nije bilo volje od EU-a i SAD-a da se zakon promijeni. Isti akteri su pred 20 godina nasilno promijenili Dayton na štetu Hrvata”, rekao je Raspudić.

Milanović je na početku priče rekao da bi Hrvatska trebala ulazak Finske i Švedske u NATO trebala uvjetovati izmjenom izbornog zakona u BiH. Raspudić kaže da bi “okrenuo pilu naopako”: “Je li našim tzv. saveznicima toliko važno eliminirati Hrvate u BiH da su spremni riskirati mogućnost ulaska Finske u NATO”.

“Hrvatska mora koristiti poluge koje ima u rukama. Andrej Plenković ih ne koristi jer se boji za svoju briselsku karijericu i da ne dođe neki no-no iz Bruxellesa i Berlina. I to je sada kristalno jasno”, rekao je Raspudić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI