RAST CIJENA NIJE ZAOBIŠAO NI OMILJENU NAMIRNICU: Cijene sira porasle su za 20 posto

Foto: Pixabay

Svakodnevna poskupljenja nisu zaobišla ni mliječne proizvode. Potražnja za domaćim sirom veća je no ikada, ali i cijene su sve više.

Iako su to pokušali izbjeći, sirari su ipak morali dići cijene zbog sve većih troškova proizvodnje, piše rtl.hr.

“Nažalost i sirari su morali podići svoje cijene. Repromaterijal je otišao gore, smjesa je isto poskupjela. Moralo smo ovo napraviti. Digli smo cijene za 10 do 20 posto, sve zavisi od prodavača”, rekla je Romina Zadravec, predsjednica Saveza malih sirara.

Vlasnica OPG-a Adela Jarež boji se da si kupci neće moći priuštiti neke proizvode.

“Ako si financijski ograničen, ako ti je novčanik svaki mjesec jednak onda je jako teško, a naši kupci su masom umirovljenici. Bojimo se da ljudi jednostavno više neće moći kupiti sir”, rekla je Jarež.



Ministarstvo prati situaciju kako cijene ne bi previše porasle te je zatražilo pomoć Europske unije. Rješenje je jednostavno, poljoprivrednicima treba dati veću financijsku pomoć kako bi lakše pokrili rastuće troškove proizvodnje.

“Podnijeli smo zahtjev za nešto više, za većom potporom i za produljenjem mogućnosti izdavanja te potpore prema poljoprivrednicima. Dodjela se prema našim zahtjevima očekuje za najmanje 6 mjeseci”, rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Neki su sirari odlučili proširiti svoju djelatnost otvaranjem kušaonice za ljubitelje sira, primjerice takav je slučaj u Kusanovcu.

“Krenuli smo u tu investiciju da ćemo to proširiti i baviti se s time i tako ostvariti i taj nekakav drugi izvor prihoda”, komentirala je Romina Zadravec.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI