RASTU PLAĆE I MIROVINE? Ministar Piletić ima velike planove

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Tijekom tematske sjednice Odbora za rad, ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić kazao je kako će se povećati prosječna plaća i mirovina.

“Ciljevi ove Vlade do kraja mandata, a imamo još dvije godine, više su nego jasni. Podići prosječnu plaću u Hrvatskoj na 7600 tisuća kuna, a minimalnu plaću na 4250. Planirano je i povećanje mirovina za 10 posto na što se Vlada obvezala što ćemo ostvariti usprkos svim izazovima s kojima se suočavamo i u kontekstu geopolitičkih zbivanja, inflacije koja naravno utječe na realnu plaću i mirovine”, istaknuo je.

Ravnatelj Zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar govorio je o višemilijunskom projektu mirovinskog sustava.

“Njegova svrha je uspostava cjelovitog modernog sustava za upravljanje ljudskim potencijalima takozvanog HRM-a. Projektom će se unaprijediti procesi i procedure za upravljanje ljudskim potencijalima, uvesti novi IT sustav za upravljanje ljudskim potencijalima, provesti edukacije radnika te uspostaviti i opremiti centre za razvoj karijere”, kazao je.

“Imamo najviše osiguranika još od uspostave Republike Hrvatske, a broj nezaposlenih je manji nego prije pandemije”, dodao je Piletić.



Katarina Peović iz Radničke fronte istaknula je kako drugi mirovinski stup treba ukinuti po uzoru na Mađarsku ili Poljsku, a sredstva građana transferirati u državni proračun.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI